Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Vizită academică la Facultatea de Teologie
Părintele profesor Chad Hatfield, preşedintele Institutului Teologic Ortodox „Sfântul Vladimir” din New York, Statele Unite ale Americii, a vizitat ieri, 20 iunie, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. În continuare, a avut loc o întrevedere cu profesorii facultăţii, în cadrul căreia s-a discutat despre perspectivele cooperării dintre Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Vladimir” din New York şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în baza acordului semnat în anul 2013 între cele două instituţii de învăţământ teologic superior, acord care va fi reînnoit în perioada următoare.
Părintele profesor Chad Hatfield a fost însoţit de pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, care a apreciat învăţământul teologic din cadrul Institutului „Sfântul Vladimir” din New York, ca fiind unul productiv. „Noi am semnat în anul 2013 un acord de colaborare, care a dat şi roade. În ultimii ani am trimis doi masteranzi, pe Bogdan Neacşiu şi Alexandru Popovici, însă, şi înainte de semnarea acestui acord, am trimis tineri teologi de la facultatea noastră, care au studiat la acest institut. Acolo există o bibliotecă foarte bogată, precum şi un sistem de învăţământ foarte productiv. Această activitate de cercetare, dirijată de profesori, este dublată de o viaţă duhovnicească deosebită”, a evidenţiat pr. prof. dr. Ştefan Buchiu.
În cadrul întrunirii, pr. Chad Hatfield a vorbit despre modul în care a pătruns creştinismul ortodox pe tărâmul american, istoricul institutului, precizând totodată că una dintre priorităţile vizitei sale în România a fost aceea de a reconfirma şi revizui acordul semnat în anul 2013 dintre cele două instituţii de învăţământ teologic ortodox. „Ortodoxia a ajuns pe tărâm american nu pe Coasta de Est, cum au ajuns cele mai multe religii, ci pe Coasta de Vest, în statul american Alaska. Pe 21 septembrie 1794, primii misionari ortodocşi au ajuns în insula Kodiak, Alaska, şi au început să propovăduiască Ortodoxia. Aceşti misionari au oferit un exemplu demn de luat în considerare în modul în care am putea predica astăzi. Scopul principal al misionarilor ruşi era acela al propovăduirii Evangheliei lui Hristos, nu desnaţionalizarea nativilor. Atunci, Alaska a primit primul episcop ortodox, Sfântul Inochentie, care a fondat primul aşezământ teologic pe tărâm american. De asemenea, el a trasat trei direcţii prin care Ortodoxia urma să fie propovăduită în America şi după care tinerii urmau să fie şcoliţi pentru a sluji în biserici. Prima regulă era aceea ca toţi candidaţii să fie oameni ai locului, nativi, să nu fie trimişi la studii teologice în afară, ci să studieze teologia acolo, şi ultima şi cea mai importantă era aceea că Evanghelia trebuia predicată în limba nativilor”, a explicat pr. prof. Chad Hatfield. Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Vladimir” din New York a fost înfiinţat în anul 1938. Între decanii acestui institut teologic ortodox se numără mari teologi precum: pr. prof. George Florovsky, pr. prof. Alexander Schmemann, pr. prof. John Meyendorff, pr. prof. Thomas Hopko ş.a. Părintele Chad Hatfield este profesor de misologie şi evanghelizare la Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Vladimir” din New York. În data de 30 noiembrie 2016, el a fost numit primul preşedinte al acestui institut teologic ortodox.