Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Vizita academicienilor din La Rochelle la Sibiu
Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a primit o delegaţie din partea Academiei de Litere, Ştiinţe şi Arte din La Rochelle, care a participat la mai multe manifestări culturale organizate în Mărginimea Sibiului.
Grupul de academicieni din La Rochelle, Franţa, care a participat în perioada 13-16 iulie la o serie de manifestări culturale organizate de Asociaţia "Reuniunea Mărginenilor", a vizitat sâmbătă, 17 iulie, Catedrala mitropolitană şi Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu. Cei şase membri ai Academiei de Litere, Ştiinţe şi Arte din localitatea amintită au fost întâmpinaţi de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, care le-a prezentat pe scurt istoricul lăcaşului de cult, specificul acestuia, precum şi câteva aspecte ale credinţei ortodoxe simbolizate de arhitectura şi pictura lăcaşelor de cult ortodoxe. Părintele Mitropolit le-a oferit academicienilor francezi medalia omagială a Centenarului catedralei sibiene, cărţi religioase şi iconiţe. Academicienii francezi au vizitat şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, unde au admirat frumoasa capelă, Aula "Ioan Meţianu" precum şi placheta memorială a profesorilor de teologie de aici care au fost membri ai Academiei Române. Colaborare academică Vizita celor şase academicieni din La Rochelle s-a concretizat prin eforturile lui Tiberiu Dumitru Costăchescu, membru fondator al "Reuniunii Mărginenilor", cadru didactic la Facultatea de Jurnalistică din Sibiu şi membru corespondent al Academiei din La Rochelle, şi a avut ca scop intensificarea colaborării între mediul academic şi cultural din zona Sibiului şi cel din La Rochelle. Vizita efectuată în aceeaşi zi la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu s-a finalizat şi cu iniţierea semnării unui acord de parteneriat între instituţia amintită şi facultăţile din La Rochelle în vederea unei colaborări şi a schimbului de cadre didactice şi studenţi. "Un important lucru pentru noi şi pentru oaspeţii noştri a fost faptul că au descoperit în România o intensă colaborare între lumea religioasă şi cea laică, între reprezentanţii vieţii de zi cu zi şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, fără de care România n-ar fi fost unită şi mai ales fără de care ţara noastră nu ar fi fost ceea ce este astăzi, şi anume un leagăn al latinităţii într-o lume slavă", ne-a spus Tiberiu Dumitru Costăchescu.