La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Vizită arhierească și întâlnire cu elevii seminariști în Episcopia Sloboziei și Călărașilor
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, s-a aflat duminică, 17 septembrie, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Ierarh Nifon” din municipiul Călărași, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Vineri, 15 septembrie, ierarhul s-a întâlnit la Centrul eparhial cu elevii clasei a 9-a a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, Ialomița, cărora le-a adresat un cuvânt de binecuvântare și încurajare, iar la final le-a oferit daruri.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Vincențiu la Sfânta Liturghie au făcut parte părintele Florin Ionescu, consilier eparhial; pr. Marius Gabriel Purcărea, consilier eparhial; părintele Vasile Viorel Dinu, protopop al Protoieriei Călărași; arhid. Nicușor Silviu Dascălu, consilier eparhial, precum și alți preoți și diaconi, se arată pe sf-esc.ro.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre purtarea crucii și a explicat cum trebuie să se raporteze creștinii la încercările cotidiene. „Îndemnul Mântuitorului este ca oricare dintre noi, dacă dorim să-I urmăm Lui, să ne asumăm crucea. Nu putem fi creștini fără Crucea lui Hristos, iar Crucea Lui nu înseamnă doar acel semn pe care îl purtăm la gât, ci și asumarea drumului lui Hristos, și cu inimă deschisă, multă nădejde și dragoste să ne asumăm încercările care vin asupra noastră. Dumnezeu nu trimite aceste încercări fiindcă ne știe slabi, ci El știe că la aceste încercări nu vom cădea. Știe că avem credință și vom putea lupta întru Crucea Lui și cu ocrotirea Crucii împotriva acestor încercări. Sfânta Cruce este o realitate în care câștigăm totul, ceea ce merită să fie câștigat atunci când pierdem totul”, a reliefat Preasfinția Sa.
La final, Preasfințitul Părinte Vincențiu a oferit cruciulițe copiilor prezenți.
Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Corului „Mihail Vulpescu” al Protopopiatului Călărași.
Vineri, 15 septembrie, potrivit tradiției, ierarhul s-a întâlnit cu elevii clasei a 9-a de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, admiși în această toamnă la instituția de învățământ. Întâlnirea a avut loc în Sala Multifuncțională a Centrului eparhial, unde ierarhul a rostit un cuvânt de binecuvântare și de încurajare, în care le-a vorbit despre misiunea lor de a crește intelectual și spiritual la această școală prin studiu și rugăciune, devenind exemple în societate.
În cadrul întrevederii, elevii au primit din partea Preasfinției Sale daruri de carte duhovnicească, promițându-le grijă părintească pe toată perioada lor de formare în această școală teologică.
La final, elevii au vizitat și s-au închinat în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina”, Paraclis episcopal, din incinta Centrului eparhial, se arată pe același site.