Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Vizită la Palatul Patriarhiei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Muceniţă Sofia” din Bucureşti au vizitat miercuri, 29 martie, Palatul Patriarhiei. Înainte de a intra în sălile palatului, elevii au vizitat Catedrala Patriarhală şi s-au închinat la moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.
Cei mici s-au bucurat de o experienţă de învăţare diferită. Orele de curs s-au ţinut pentru prima dată la Palatul Patriarhiei. Ei au avut astfel ocazia să admire unul dintre cele mai importante obiective istorice şi de patrimoniu ale Capitalei. „Copiii de la Centrul de zi «Sfânta Muceniţă Sofia» au văzut în cadrul acestei vizite unul dintre cele mai frumoase obiective istorice ale Bucureştiului. Ei au fost încântaţi de frumuseţea restaurărilor şi amenajărilor speciale din interiorul palatului, au înţeles că trebuie să protejeze frumuseţea pe care au primit-o de la înaintaşii lor şi vor dori să revină şi la programele spirituale şi culturale care vor avea loc în incinta palatului: în Aula Magna «Teoctist Patriarhul», în sălile de referinţă etc. Ei s-au bucurat de frumuseţea acestui loc şi vor vorbi, mai departe, în familiile lor şi colegilor de şcoală despre el”, ne-a declarat Nicoleta Negraru, coordonator programe Centrul de zi „Sfânta Muceniţă Sofia”.
Copiii au aflat că Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a fost sala în care se desfăşurau în trecut şedinţele Camerei Deputaţilor. „Sperăm că această vizită a avut un rol educativ. Copiii au participat la o lecţie deschisă de religie, dar şi de istorie, întrucât în acest loc de-a lungul timpului s-au desfăşurat numeroase evenimente importante. Sperăm să punem prin această vizită o temelie la evoluţia lor spirituală, dar şi culturală”, ne-a spus Miruna Iftene, ghid la Palatul Patriarhiei. Construit în anul 1906, în forma actuală, pe terenul Mitropoliei Ţării Româneşti, edificiul Palatului Patriarhiei a fost sediul Camerei Deputaţilor până la finalul anului 1996, când a devenit proprietate a Bisericii Ortodoxe Române. Palatul Patriarhiei Române a fost binecuvântat în data de 6 iunie 2016 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul finalizării lucrărilor de consolidare și restaurare prin care a trecut.