Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Vizită misionară în Parohia Iaz
Sâmbătă, 26 mai, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a efectuat o vizită misionară în Parohia Iaz din Protopopiatul Caransebeş. Cu acest prilej chiriarhul a sfinţit noua troiţă amplasată în vecinătatea bisericii parohiale, sculptată în lemn de stejar.
Potrivit tradiţiei din Valea Bistrei, chiriarhul a fost întâmpinat de tineri şi copii înveşmântaţi în costume populare de sărbătoare, precum şi de autorităţi locale. Preasfinţia Sa a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa multor credincioşi, care au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie, deşi vizita arhierească nu s-a petrecut în zi de duminică sau de sărbătoare. La momentul cuvenit, mulţi tineri şi copii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. După oficierea Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură cu privire la una din cuvântările de despărţire ale Mântuitorului Iisus Hristos, consemnate în Evanghelia Sfântului Ioan Teologul. "Evanghelia de astăzi ne revelează încă o dată statornicia paternităţii lui Dumnezeu manifestată prin făgăduinţa Mângâietorului, Care păstrează în noi permanent lucrător pe Iisus Mântuitorul, răstignit şi înviat, care a înălţat firea umană la ceruri. În acest context, Biserica păstrează Adevărul lucrător veşnic în noi şi de aceea numai în adevărul mărturisit de Biserica una sfântă, sobornicească şi apostolească putem afla mântuirea. De aceea şi noi astăzi, după ce am sfinţit troiţa din vecinătatea bisericii, am săvârşit Sfânta Liturghie, fiindcă urmarea lui Hristos şi unirea tainică dar reală cu El se fac numai în perspectiva crucii. Din această pricină, neamul nostru românesc şi ortodox a obişnuit să aşeze troiţe la răscruci de drumuri, pentru că în dimensiunea verticală şi orizontală a crucii lui Hristos am redobândit dreptul la îndumnezeire", a mai spus Preasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură. Totodată, chiriarhul a evidenţiat pe ctitorii troiţei care s-a sfinţit, precum şi pe toţi binefăcătorii bisericii din Iaz, acordându-le acte de cinstire. În cuvântul de mulţumire adresat celor prezenţi, preotul paroh Adrian Chereş a ţinut să menţioneze că după aproape patru ani de la sfinţirea bisericii a retrăit emoţia sfântă pe care episcopul locului o sădeşte în vizitele chiriarhale. În cursul aceleiaşi zile, chiriarhul a binecuvântat lucrările de restaurare de la casa parohială, achiziţionată în anul 2008. Parohia Iaz este prima comunitate de credincioşi ortodocşi de pe Valea Bistrei, plecând dinspre Caransebeş spre Oţelul Roşu, constituind una dintre cele mai mici comunităţi din această zonă, formată fiind din 112 familii cu 324 credincioşi. Biserica parohială cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" a fost construită între anii 1790 şi 1800 în stil baroc provincial.