Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Vizită pastoral-misionară în Parohia Fedeleşoiu
Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a făcut o vizită pastoral-misionară la Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" a fostului Schit Fedeleşoiu, ce astăzi deserveşte Parohia Fedeleşoiu, din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea. Prezenţa arhiereului râmnicean în mijlocul credincioşilor de la Fedeleşoiu a fost prilejuită de participarea la activităţile programului "Şcoala de duminică", organizate în după-amiaza zilei de duminică, 19 august. Programul este coordonat de preotul Florian-Gavril Dîngă, sub îndrumarea preotului Gheorghe Bănicioiu, parohul bisericii.
Ansamblul monahal de la Fedeleşoiu a fost înfiinţat la data de 30 iulie 1673, la iniţiativa mitropolitului Varlaam şi a domnitorului Grigorie Ghica, în timpul celei de-a doua domnii (1672-1674). După moartea sa, lucrările au fost continuate de mitropolitul Varlaam şi doamna Maria, soţia defunctului domnitor, şi au fost încheiate pe 10 august 1700, în timpul domniei Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Între ctitorii mănăstirii sunt menţionaţi şi arhimandriţii Ghenadie de Argeş şi Ioan de Hurezi, reprezentaţi în naos, pe peretele de sud. Ansamblul cuprinde Biserica "Schimbarea la Faţă" (1673-1700); casa stăreţiei (1673, refăcută în 1836); turnul-clopotniţă (1702); ruinele chiliilor de pe latura de vest, cuhnia şi trapeza de pe latura de nord-est a incintei (sfârşitul secolului XVII - secolul XIX). Între anii 1990 şi 1999, la iniţiativa preotului paroh Gheorghe Bănicioiu, a fost restaurată Casa Domnească, un edificiu armonios cu pivniţe boltite, iar între 2009 şi 2010 au fost restaurate zidurile de incintă, cuhnia şi trapeza, redându-se ansamblului strălucirea de odinioară. (Arhid. Ioan Liviu Găman)