Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Vizită pastorală în Parohia Avram Iancu
În Duminica a IV-a după Paşti, a Slăbănogului, 15 mai, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în mijlocul preoţilor şi credincioşilor din Protopopiatul Tinca, unde a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor de înnoire a bisericii cu hramul "Învierea Domnului" din Parohia Avram Iancu şi a săvârşit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Comuna Avram Iancu este aşezată în extremitatea de sud-vest a judeţului Bihor, în câmpia joasă de divagare a Crişurilor. Localitatea s-a înfiinţat după Primul Război Mondial, în urma reformei agrare, când mai multe familii de români ce nu aveau pământ, veniţi din zona Beiuşului, au fost împroprietăriţi pentru a forma un nucleu românesc la graniţa de vest a ţării, numele iniţial al satului fiind Regina Maria. Biserica din localitatea Avram Iancu a fost construită între 1936 şi 1940, sub păstorirea preotului Florian Bereteu, şi a fost sfinţită în 1942 de episcopul Nicolae Popovici. Între 2007 şi 2011, prin purtarea de grijă a pr. paroh Aron Marţi, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului Parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, biserica a fost reparată şi renovată. Astfel, s-a curăţat pictura interioară, s-a schimbat iconostasul, s-au introdus gazul metan şi încălzirea centrală şi s-au montat uşi noi. În exteriorul bisericii s-a refăcut acoperişul în întregime, s-au reparat tencuiala şi zugrăveala, iar curtea bisericii a fost amenajată şi pavată.
56 de biserici, în construcţie în Eparhia Oradiei
În cadrul slujbei, tânărul teolog Gabriel Iakab a fost hirotonit întru diacon misionar, îmbisericit pe seama paraclisului cu hramul "Sfinţii Trei Ierarhi" din cadrul Liceului Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. Vasile Popa, protopopul Tincăi, a adresat un cuvânt de mulţumire Preasfinţitului Sofronie, în numele credincioşilor Parohiei Avram Iancu şi al preoţilor şi credincioşilor din Protopopiatul Tinca. Pr. Aron Marţi, parohul locului, a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru ajutorul şi darurile revărsate peste această comunitate de creştini, apoi i-a mulţumit PS Sofronie pentru osteneală şi prezenţă, pentru dragostea şi disponibilitatea ce le-a manifestat faţă de bunii credincioşi ai Parohiei Avram Iancu.
În final, ierarhul Oradiei i-a felicitat pe părintele paroh şi pe credincioşi pentru frumoasele lucrări de înnoire ce s-au adus bisericii, manifestându-şi bucuria faptului că la nivelul întregii Eparhii a Oradiei se desfăşoară ample lucrări de construcţie şi renovare a lăcaşurilor de cult: "Avem în acest moment 56 de biserici noi aflate în construcţie, în diferite stadii de lucru, 87 de şantiere de restaurare a bisericilor existente, 21 de şantiere cu pictură bisericească, o activitate foarte bogată şi dinamică, ce arată hărnicia credincioşilor bihoreni".
Prefigurarea Botezului în vindecarea slăbănogului
Chiriarhul Oradiei a fost primit cu multă bucurie şi însufleţire de comunitatea românească din Avram Iancu. După oficierea slujbei de binecuvântare a lucrărilor, prin stropirea cu apă sfinţită şi ungerea cu untdelemn sfinţit a exteriorului, interiorului şi a iconostasului bisericii şi citirea rugăciunilor îndătinate, în cadrul Sfintei Liturghii, după citirea fragmentului scripturistic duminical, PS Sofronie a rostit cuvântul de învăţătură, în care a tălmăcit pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan, ce a arătat vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda. "Apa de la scăldătoarea Vitezda este o prefigurare a Botezului, a naşterii din nou din apă şi din duh, naştere care în Taina Botezului se face printr-o rânduială de sfinţire a apei, după care în apa sfinţită este cufundat cel botezat". Astfel, "pericopa evanghelică arată legătura dintre iertarea păcatelor şi apă atunci când Mântuitorul îi spune celui vindecat, căruia i s-au iertat păcatele, să nu mai păcătuiască. Este o vestire mai dinainte a Mântuitorului şi o trimitere către toţi cei ce se vor boteza în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, să nu mai păcătuiască", a arătat Preasfinţitul Sofronie.