Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Vizită pastorală în Parohia Nicolinţ
Sâmbătă, 6 aprilie, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, i-a vizitat pe credincioşii din Parohia Nicolinţ, Protopopiatul Moldova Nouă, unde a şi slujit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“.
Potrivit tradiţiei Bisericii noastre, la orele dimineţii, chiriarhul a fost întâmpinat de către copii şi tineri înveşmântaţi în straie populare, alături de credincioşii prezenţi la acest eveniment deosebit din viaţa parohiei. La slujbă au participat autorităţi locale, tineri şi copii, numeroşi credincioşi din localitate şi împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Katharsis“ al Episcopiei Caransebeşului, condus de Alin Buliga.
Referindu-se la vizita efectuată în Parohia Nicolinţ, Preasfinţitul Lucian a precizat în cuvântul său: „În toamna anului 2009, mai precis în ajunul sărbătorii Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, am poposit duhovniceşte aici în mijlocul dumneavoastră şi am promis atunci că vom reveni la Nicolinţ pentru a oficia o Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie. Iată astăzi, s-a realizat această promisiune. Am venit aici urcând această colină binecuvântată pe care este aşezată biserica dumneavoastră şi, în această sâmbătă a Crucii, ne-am înălţat duhovniceşte în biserica parohială cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» din Nicolinţ“.
„Credincioşii acestei parohii se bucură de prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, care a săvârşit astăzi Sfânta Liturghie, mai ales că aici la Nicolinţ de foarte mulţi ani nu s-a mai săvârşit o Liturghie arhierească. Este foarte benefică venirea chiriarhului, în special în această perioadă a Postului Mare, când credincioşii sunt dornici să sporească duhovniceşte şi să se apropie de Bunul şi Milostivul Dumnezeu“, a arătat protopop Bogoliub Martinovici.
Actuala biserică parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din Nicolinţ a fost construită în locul unei biserici mai vechi din lemn, în anul 1840, iar la data de 12 mai 1842 a fost sfinţită de episcopul ortodox sârb Iosif Raiacici. Pictura bisericii a fost sfinţită la data de 11 august 2002 de către IPS Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la vremea respectivă fiind Episcop al Caransebeşului. Toţi credincioşii prezenţi au primit din partea ierarhului anafură şi iconiţe.
Sfinţire de troiţă la Vama Naidăş
Tot sâmbătă, 6 aprilie, la orele după-amiezii, Preasfinţitul Lucian a sfinţit o troiţă aflată lângă Vama Naidăş, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
La eveniment a participat conducerea punctului vamal Naidăş, precum şi credincioşi ai Parohiei Naidăş din Protopopiatul Moldova Nouă. După oficierea slujbei, credincioşii care au contribuit la înălţarea troiţei au primit din partea ierarhului acte de cinstire.
„Aici la hotarul dintre România şi Serbia s-a binecuvântat prima troiţă din cele douăsprezece care vor fi înălţate în Episcopia Caransebeşului, cu prilejul anului jubiliar închinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Proiectul eparhiei noastre este unul inedit, spunem noi, pentru că la toate intrările în judeţul Caraş-Severin vom amplasa şi sfinţi anul acesta troiţe. Iată prima troiţă sfinţită chiar de ziua Sfântului Mucenic Irineu, episcop de Sirmium, aici la Vama Naidăş, pentru că de aici se ajunge la Biserica Albă, unde Episcopia Caransebeşului a avut un protopopiat, la Vârşeţ, la Pancevo şi mai departe la Singidunum, Belgradul de astăzi şi Sirmium, Mitroviţa“, a arătat Preasfinţitul Lucian în cuvântul său.
La final, toţi credincioşii prezenţi au primit din partea ierarhului iconiţe cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena.