IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Vizită tematică despre „drumul cărții” pe Colina Patriarhiei
34 de copii de la Școala Gimnazială nr. 80 din sectorul 3 al Capitalei au vizitat vineri, 23 septembrie 2022, Tipografia Cărților Bisericești a Patriarhiei Române, Palatul Patriarhiei și redacția „Ziarului Lumina”. Activitatea extracurriculară a avut ca scop prezentarea procesului de tipărire a unei cărți și a unui ziar.
Primul obiectiv vizitat a fost Tipografia Cărților Bisericești, care anul acesta a împlinit 140 de ani de activitate neîntreruptă. Aici, le-au fost prezentate utilajele tipografice moderne și procesul complex de tipărire și legare a unei cărți.
„Le-am prezentat copiilor secțiile offset și legătoria Tipografiei Cărților Bisericești, și anume mașinile care tipăresc în coală blocurile de carte și apoi modul în care sunt confecționate efectiv cărțile, de la împăturitul sau fălțuitul colilor tipărite până la procesul de punere a coperții. Ei au văzut aproape întregul proces de producție a unei cărți. Am văzut cum cei mici au fost fascinați. Cu siguranță, după această experiență copiii vor privi cu alt interes cartea”, ne-a spus părintele Ionuț Badea, consilier patriarhal.
În continuare, copiii au mers la Palatul Patriarhiei, unde li s-a povestit istoria acestui edificiu și li s-a vorbit despre evenimentele istorice semnificative care au avut loc aici. Ultima vizită a fost la redacția „Ziarului Lumina”, unde diac. Alexandru Briciu, redactor-șef al cotidianului Patriarhiei Române, le-a explicat care este modul de funcționare și organizare al unei redacții de presă scrisă, arătându-le procesul prin care o informație de actualitate ajunge un articol de presă tipărit.
„Am dorit să le arăt copiilor care este drumul unei cărți. Cum ajunge cartea de la manuscris la editor, apoi la tipografie. Totodată, celor mici le-au fost prezentate componentele cărții, pentru că despre acest lucru vor învăța în zilele următoare. Copiii au fost foarte încântați de ceea ce au văzut, adulții cu atât mai mult și mulțumim pentru oportunitatea care ni s-a oferit”, ne-a spus învățătoarea Simona Roșu.
Copiii au primit din partea ostenitorilor Tipografiei Cărților Bisericești revista „Chemarea credinței”, publicaţie a Patriarhiei Române adresată copiilor și familiei creștine, cărți de rugăciune și iconițe.