Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Vizite arhierești la parohii și mănăstiri din Eparhia Tulcii
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu consilieri de la Centrul eparhial și protopopul de Babadag, a efectuat mai multe vizite în eparhie, luni, 19 iunie.
Prima oprire a fost la filia Atmagea a Parohiei Ciucurova, o veche așezare de pe vremea dominației otomane asupra Dobrogei, unde, în anul 1848, aproximativ 60 de familii de sași venite din Basarabia, sub conducerea lui Adam Kühn, au fondat satul. În perioada următoare, numărul germanilor din localitate a scăzut, până în 1940, când l-au părăsit definitiv.
Biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Nicolae”, vizitată de Preasfinția Sa, este fosta biserică luterană zidită la 1866 de către sași, care, de-a lungul vremii, a trecut prin mai multe prefaceri și consolidări. Astăzi, lăcașul păstrează un frumos iconostas ortodox împodobit cu icoane de la sfârșitul secolului al 19-lea și începutul secolului 20 de către pictorii d’Este Napoleon și marele pictor bucureștean Dimitrie Marinescu. Aici, ierarhul s-a întâlnit cu preotul paroh, cu o parte din puținii credincioși și cu constructorul, discutând probleme referitoare la restaurarea bisericii și la continuarea lucrărilor de pictură interioară.
Ulterior, Episcopul Tulcii a vizitat și șantierul de lucrări al capelei „Învierea Domnului” de la Mănăstirea „Sfânta Cruce”-Cerbu, un complex monahal unic în Eparhia Tulcii, situat într-un cadru geografic deosebit, la poalele pădurii, între Ciucurova și Atmagea, pe DN22.
Vizita arhierească s-a încheiat la Biserica „Sfântul Mina” din localitatea Slava Cercheză, filie a Parohiei Ciucurova. Aici, în mijlocul unei puternice comunități de ruși lipoveni, în perioada anilor 2008-2015, cu eforturi mari s-a ridicat o biserică nouă și pentru puținii credincioși români din localitate, care până atunci nu au avut biserică ortodoxă română. Chiriarhul locului s-a întâlnit cu reprezentantul comunității românești și s-a interesat de problemele și nevoile cu care aceasta se confruntă.