În Duminica a II-a din post, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a desfăşurat o vizită pastorală în Parohia Cuvin, Protopopiatul Lipova, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a efectuat o vizită canonică în Parohia Ruginosu din Protopopiatul Caransebeş, iar Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Timişoara-Ronaţ, Protopopiatul Timişoara I.
În Duminica a II-a din post, credincioşii din Parohia Cuvin, Protopopiatul Lipova, împreună cu preotul paroh Petru Jula au avut bucuria de a-l avea ca oaspete pe Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui mare număr de credincioşi. În cuvântul de învăţătură, sub titlul „Solidaritate omenească şi comuniune dumnezeiască“, chiriarhul a arătat legătura dintre citirile biblice ale zilei (Evrei 1; 2 şi 7; 8, Marcu 2; Ioan 10), pe de o parte, şi a acestora cu însemnătatea celei de a doua Duminici a Postului Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama, pe de alta, a-dică între unitatea fiinţei umane, trup şi suflet, cu tinderea spre desăvârşire, cu ajutorul darului divin. A subliniat, de asemenea, că din jertfa Crucii Arhiereului veacurilor, credinciosul se împărtăşeşte prin credinţă şi fapte bune, Sfântul Constantin cel Mare şi cel pomenit acum pilduind grăitor aceasta prin propria lor viaţă. Tot în Parohia Cuvin, în după-amiaza zilei, în pre-zenţa Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei, s-a întrunit Cercul preoţesc pastoral-misionar Şiria. După săvârşirea Tainei Sfântului Maslu de obşte, în prezenţa preoţilor participanţi, preotul paroh a susţinut referatul cu tema „Edictul de la Mediolan. Urmările sale pe plan religios, politic şi social“. Au fost analizate şi aspecte privind atitudinea preotului faţă de practicile oculte. Preotul Iulian Botezatu, de la Parohia Şiria, coordonatorul cercului, a adresat în final un cuvânt de mulţumire Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei pentru participare.
Vizită canonică în Parohia Ruginosu
În Duminica a II-a din Postul Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a efectuat o vizită canonică în Parohia Ruginosu din Protopopiatul Caransebeş. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat: „Ne-aţi primit cu mare bucurie şi vedem aici într-adevăr o parohie care a dat roade bogate, o parohie mică, cu oameni harnici, gospodari, credincioşi, rugători şi darnici. Vedem aici o parohie care încearcă din răsputeri să păstreze tradiţiile creştineşti şi româneşti, iată în biserică tinerii şi copiii sunt prezenţi în costume naţionale. Ne bucurăm că această biserică a fost ridicată de o mână de oameni şi târnosită în anul 2004, în data de 12 septembrie, după şase ani, la aceeaşi dată s-a târnosit Catedrala episcopală din Caransebeş. Această biserică târnosită de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Laurenţiu împlineşte în acest an nouă ani de la târnosire. Este o biserică relativ nouă, dar remarcăm că după nouă ani de la târnosirea acestei biserici, acest sfânt lăcaş îşi păstrează curăţia exterioară şi interioară, fiind o biserică foarte curată şi îngrijită. Este o biserică pe care dumneavoastră nu numai aţi ridicat-o şi aţi făcut posibilă târnosirea, ci aţi păstrat sfinţenia şi curăţia pe care a avut-o în ziua târnosirii“.
La Sfânta Liturghie a participat un număr însemnat de credincioşi, printre care autorităţi locale. Pentru frumoasa activitate pastoral-misionară, dar şi gospodărească, părintele paroh Nicolae Ileana a primit rangul de iconom, iar ctitorii şi binefăcătorii bisericii acte de cinstire.
Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Ruginosu a fost construită în anul 1999 pe locul uneia de lemn, înălţată în anul 1864. Biserica fost târnosită în anul 2004 de IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, pe atunci Episcop al Caransebeşului.
Slujire arhierească în Parohia Timişoara-Ronaţ
În Duminica a II-a din post, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Timişoara-Ronaţ, Protopopiatul Timişoara I. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“. Din sobor au făcut parte pr. Ciprian Pitic, parohul bisericii, pr. Nicolae Mircia, diac. Marius Mircia şi diac. Marian Pîrvu. Au participat un număr mare de credincioşi, care la momentul potrivit din Sfânta Liturghie s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preasfinţia Sa a transmis din partea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, binecuvântarea şi purtarea sa de grijă pentru toţi slujitorii şi credincioşii parohiei. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Theophoros“ al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. dr. Ion- Alexandru Ardereanu. (Pr. Vasile Pop, Darius Herea, Valentin Birău)