De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Vizite pastorale în Arhiepiscopia Clujului
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica după Botezul Domnului în Parohia "Sfântul Ierarh Nicolae" din Piatra, Protopopiatul Năsăud. Părintele Mitropolit a sfinţit şi casa parohială care a fost reabilitată în ultimii ani.
IPS Andrei a vorbit credincioşilor din Piatra despre trăirea în lumina Evangheliei lui Hristos şi despre pocăinţa de păcate şi de greşeli. Astfel, ne apropiem de "mângâierea lui Hristos, Care prin lumina cea necreată ce se revarsă de pe faţa Lui, aduce bucurie, aduce pace, aduce belşug", a arătat Părintele Mitropolit. Biserica parohiei a fost construită între 1888 şi 1890, prin contribuţia credincioşilor, pe locul vechii biserici de lemn. Mai multe lucrări de reparaţii şi reabilitare a bisericii în interior şi la exterior au fost făcute de-a lungul timpului, aşa cum a arătat părintele Ioan Clapa: "Parohia Piatra este un sat de oameni credincioşi, care cercetează biserica, oameni care muncesc şi care ştiu să îmbine rugăciunea cu munca. Această credinţă s-a menţinut datorită stăruinţei părintelui Dorel Mititean, preot care anul trecut s-a pensionat. Ca preot tânăr în această parohie, încerc prin cuvântul Scripturii şi puterea rugăciunii să duc mai departe ceea ce părintele mi-a lăsat". Liturghie arhierească în Parohia Gilău I Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Gilău I cu hramul "Sfântul Ierarh Nicolae", Protopopiatul Cluj I, unde a slujit Sfânta Liturghie. Părintele Episcop a arătat credincioşilor că "pocăinţa adevărată înseamnă întoarcerea noastră de la întuneric la lumină, de la rău la bine, de la ură la iubire". Biserica Parohiei Gilău I a fost ridicată în 1896, pictura lăcaşului de cult fiind realizată abia în 1936. Pictura a fost restaurată în 1973, iar biserica a fost resfinţită de arhiepiscopul Teofil Herineanu. Lucrări de reabilitare au avut loc şi între 2009 şi 2011, după cum a arătat pr. paroh Sebastian Popa, citat de Radio Renaşterea: "În 2008 s-au schimbat uşile bisericii, la intrare avem uşă sculptată, iar restul sunt uşi termopan. În 2009 s-au schimbat iconostasul şi pictura de pe iconostas, în 2010 şi 2011 s-au înlocuit geamurile vechi cu geamuri termopan şi vitralii, iar în 2010 s-a realizat încălzirea centrală". (O.R.)