Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Vizite pastorale în parohiile Timişoara Plopi şi Tăgădău
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în Parohia Timişoara Plopi, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Tăgădău, Protopopiatul Ineu.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a fost prezent în Duminica după Botezul Domnului în mijlocul credincioşilor Parohiei Timişoara Plopi. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită de către parohul bisericii, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, părintele Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei, împreună cu arhid. Ioan Radu, secretar eparhial. După slujbă, chiriarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat textul Sfintei Evanghelii, ce vorbeşte despre începuturile propovăduirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi despre lumina pe care o aduce El în lume. „Iubiţi credincioşi, prin cuvântul Evangheliei de astăzi «Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor», Mântuitorul Hristos ne pune în atenţie realitatea Împărăţiei cerurilor, locul odihnei şi al slujirii noastre veşnice în faţa Preasfintei Treimi-Dumnezeu. Împărăţia lui Dumnezeu este o realitate pe care într-o zi o vom trăi aievea. Ori de câte ori păşiţi pragul acestei biserici, frăţiile voastre mai faceţi încă un pas spre cer, cu cât faceţi mai mulţi paşi în viaţa aceasta spre sfântul locaş, cu atât vă apropiaţi mai mult de Poarta Raiului. Cheia de intrare în Rai este crucea vieţii fiecăruia dintre noi. Cu toţii avem datoria să o purtăm cu demnitate, smerenie în călătoria noastră din viaţa aceasta spre Împărăţia lui Dumnezeu“, a precizat Înaltpreasfinţia Sa. La final, parohul bisericii a mulţumit Mitropolitului Banatului pentru bucuria de a fi participat împreună la rugăciune şi a exprimat gândurile de bine ale credincioşilor pe care îi păstoreşte.
Duminica aceasta, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Tăgădău, de pe raza Protopopiatului Ineu. Înaltpreasfinţia Sa a fost însoţit de protos. Iustin Popovici, consilier cultural, pr. Mihai-Octavian Blaj, consilier economic, şi arhid. Tiberiu Ardelean. Aici, ierarhul a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul“ şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Potrivit tradiţiei, chiriarhul Aradului a fost întâmpinat de copii şi credincioşi îmbrăcaţi în straie populare, dar şi de un numeros sobor de preoţi de la parohiile învecinate, în frunte cu pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului, şi pr. Ioan Montoi, parohul bisericii. Slujba de târnosire a fost oficiată în prezenţa numeroşilor credincioşi din satul Tăgădău, cât şi din împrejurimi, precum şi a reprezentanţilor conducerii locale şi centrale. La momentul rânduit, Înaltpreasfinţitul Timotei, pe baza citirilor scripturistice duminicale, a importanţei hramului bisericii, adică a Sfântului Ioan Botezătorul şi a Duminicii după Botezul Domnului, a vorbit celor prezenţi sub titlul „Misiune mântuitoare“, arătând legătura dintre misiunea Sfântului Ioan Botezătorul la Iordan şi începutul propovăduirii Domnului în Galileea, atât din punct de vedere istoric-bisericesc, cât şi doctrinar-moral. „Înţelesul Evangheliei zilei este întregit de către Sfântul Apostol Pavel prin stăruinţa asupra trebuinţei creştinului de a conlucra cu darul primit de la Hristos Domnul şi aceasta în cadrul bisericii. Or, biserica în sensul de casă a lui Dumnezeu lămureşte mai bine şi pe cel de obşte creştină, în căutarea desăvârşirii. Slujba târnosirii oglindeşte legătura dintre credincioşi şi, mai mult, a acestora cu Hristos şi Biserica Sa. Anul omagial dedicat misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi evidenţiază unitatea Bisericii şi lumii în lumina lui Hristos, cum afirmă şi slujba sfinţirii sfintelor locaşuri ale lui Dumnezeu“, a precizat Înaltpreasfinţia Sa. În finalul slujbei, părintele Iustin Popovici a dat citire mesajului transmis de către domnul Klaus Werner Iohannis, preşedintele României; iar părintele Octavian-Mihai Blaj a citit Diploma de aleasă cinstire din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, pentru osteneala şi efortul depus de către părintele paroh pentru înfrumuseţarea şi restaurarea picturii la biserica parohială. La rândul său, pr. Ioan Montoi a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru răspunsul dat invitaţiei de a târnosi această biserică parohială, tuturor preoţilor slujitori, precum şi credincioşilor prezenţi în număr atât de mare. La final, Consiliul parohial împreună cu credincioşii au pregătit pentru toţi cei prezenţi o agapă creştină. (Protos. Iustin Popovici, Valentin Birău)