Sute de credincioşi au venit la rugăciune în catedralele, bisericile de enorie şi mănăstirile din Oltenia, în cea de a doua duminică a Triodului, a Fiului risipitor. Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie în mijlocul obştii de maici de la Mănăstirea Sadova, în judeţul Dolj.
Ctitoria domnitorului Matei Basarab de la Sadova, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a primit vizita IPS Mitropolit Irineu. În această vizită, IPS Irineu a fost însoţit de pr. Grigorie Vulcănescu, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei şi protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud. Sfânta Liturghie a fost oficiată în bolniţa mănăstirii, ctitorie a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu (1693) şi închinată praznicului „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“.
„Lucrurile cele duhovniceşti se risipesc atunci când le cheltuim fără rost“
La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a pus în inimile credincioşilor prezenţi cuvânt de învăţătură, tâlcuind pericopa duminicală despre Pilda fiului risipitor. În acest context, IPS Irineu a vorbit despre pocăinţă, ca întoarcere a omului păcătos în slava şi bunătăţile Părintelui Ceresc, prin mărturisirea sinceră a păcatelor sale. „Din Sfânta Evanghelie de astăzi înţelegem că Mântuitorul Iisus Hristos ne învaţă să nu risipim darurile Părintelui Său. Suntem în casa lui Dumnezeu pentru că am fost creaţi de El şi am primit fiecare în parte daruri şi lucruri deosebite, înţelepciune, sănătate, izbăvire şi răscumpărare din robia păcatului şi a morţii prin sângele Celui ce ne-a chemat la ospăţul duhovnicesc al Împărăţiei cerurilor. Este adevărat că noi luăm aceste daruri şi, de multe ori, le folosim spre a noastră pierzare. Dumnezeu ne învredniceşte ca să fim în lumea aceasta, înaintea oamenilor, în cinste, dar noi folosim aceste lucruri spre osânda noastră şi, în mod necuviincios şi păcătos, le cheltuim în deşertăciune şi le pierdem cu totul. Astfel de păcate şi de risipire se petrec departe de casa părintească, departe de Tatăl cel Ceresc. Acest lucru ne arată că atunci când păcătuim suntem departe de Dumnezeu, într-un loc îndepărtat, unde stăpânesc păcatul şi moartea. Aşa este şi fiul cel risipitor din Evanghelie care, atunci când primeşte parte din averea sa, pleacă departe de casa tatălui său, cheltuindu-şi întreaga moştenire alături de oamenii cei păcătoşi. Înţelegem de aici că lucrurile cele duhovniceşti se risipesc atunci când le cheltuim fără rost, fără minte şi spre satisfacerea poftelor trupeşti. În asemenea viaţă, oamenii sunt departe de Dumnezeu şi nu au niciodată mulţumire sufletească“, a conchis IPS Mitropolit Irineu.
Situată în extremitatea sudică a judeţului Dolj, în direcţia Bechet, cinstita mănăstire, pe vremuri punct strategic de apărare, a adunat în decursul timpului o istorie bogată, plină de fapte măreţe, şi mai ales duhovniceşti. Aici şi-a înscris numele şi Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu, ctitorind biserica-bolniţă spre îngrijirea şi vindecarea celor care sufereau de maladii contagioase.
PS Macarie a liturghisit la Catedrala arhiepiscopală din Râmnic
La Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ din municipiul Râmnicu Vâlcea, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Macarie a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a tâlcuit pericopa evanghelică despre Pilda fiului risipitor, una dintre cele mai frumoase, mai pline de sens şi de înţeles pilde, menită să ne arate chipul adevăratei pocăinţe. „Învăţătura pe care o desprindem din această parabolă, acum în pragul Postului Mare, este iubirea nemărginită a Atotmilostivului Dumnezeu, Care ne primeşte şi ne aşteaptă, aşa cum l-a aşteptat pe fiul cel mai mic, care era risipitor, desfrânat şi păcătos, să ne întoarcem de la calea cea rea, care nu ne aduce niciodată bucurie şi pace, ci, mai mult, ne îndepărtează şi ne istoveşte. Ce s-ar fi întâmplat oare cu acest fiu risipitor şi îndepărtat dacă nu şi-ar fi venit în sine să se întoarcă în casa părintească? Ar fi murit de foame. Iată, să nu se întâmple cu noi aceasta! Să venim aici în biserică asemenea fiului îndepărtat şi să ne recunoaştem păcatele noastre şi să strigăm înaintea părintelui în Taina Spovedaniei sau Taina Pocăinţei cu păcatele care le săvârşim ca oameni, mai grele sau mai puţin grele!“, a spus PS Macarie.
La finalul slujbei, PS Macarie a mulţumit Înalt Preasfinţitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi Preasfinţitului Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, pentru călduroasa primire în Eparhia Râmnicului.
Sfinţire de biserică în parohia vâlceană Broşteni I
PS Emilian Lovişteanul a poposit în mijlocul credincioşilor comunei Copăceni, din judeţul Vâlcea, oferindu-le o îndoită sărbătoare duhovnicească. Arhiereul râmnicean a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia Broşteni I, Protoieria Horezu. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a târnosit şi biserica filială din localitate, după ce lucrările de consolidare şi restaurare a picturii au fost finalizate. După slujba de sfinţire a bisericii, PS Emilian a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa ctitoriei de lăcaşuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară.
Biserica filială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Parohia Broşteni I, comuna Copăceni, judeţul Vâlcea, a fost construită din lemn în anul 1719 de către Pătru Haiducu. În anul 1980, s-a restaurat din temelie la iniţiativa şi sub îndrumarea pr. Aurel Bulacu, de către Rizea Ionel, Mistoc Virgil, Maria Maximilian şi Drugan Ilie.
Între anii 2009 şi 2012, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Gherasim şi la iniţiativa pr. paroh Gheorghe Marcel Drăghici, s-au efectuat lucrări de restaurare a picturii bisericii, construindu-se din nou un prăznicar şi o clopotniţă, cu contribuţia substanţială a enoriaşilor Aurel Bisericaru, Nicolae Covercă, Petre Brabete, Ionel Bisericaru, Ionel Buşoi, precum şi a primăriei comunei Copăceni şi a altor binecredincioşi. (Arhid. Ioan Liviu Găman, diac. Ioniţă Apostolache)