Biserica „Sfântul Grigorie Palama”, paraclis al Universității Politehnica din București, și-a sărbătorit joi, 14 noiembrie 2024, ocrotitorul spiritual. Pelerinii prezenți la slujbă s-au putut închina și la
Vizitele canonice şi frăţeşti ale Patriarhului României în 2011
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat în anul 2011 două vizite canonice în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, precum şi o vizită frăţească în Biserica Ortodoxă a ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei.
Prima vizită canonică pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat-o în 2011 s-a desfăşurat în perioada 9-13 aprilie la Strasbourg, Franţa, răspunzând invitaţiei Înalt Preasfinţitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, precum şi invitaţiei preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlüt Çavuşoglu. În prima zi a vizitei la Strasbourg, Preafericirea Sa a sfinţit două troiţe în cimitirul militar românesc din Haguenau şi a săvârşit o slujbă de pomenire pentru eroii români înmormântaţi în acest cimitir. Duminică, 10 aprilie, a sfinţit catapeteasma bisericii cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul" a Parohiei ortodoxe române din Strasbourg şi Capela parohială "Sfântul Ioan Valahul". Tot duminică, 10 aprilie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit Biserica "Sfinţii Cosma şi Damian" a Parohiei ortodoxe române din Pulversheim, în apropierea oraşului Mulhouse. Luni, 11 aprilie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însoţit de un grup de ierarhi şi reprezentanţi ai BOR şi ai Statului român pe lângă instituţiile europene, a avut o serie de întâlniri cu înalţi funcţionari ai Consiliului Europei. În cadrul prânzului de lucru oferit de Reprezentanţa României pe lângă Consiliul Europei, la sediul acesteia de la Strasbourg, Preafericitul Daniel a discutat cu membrii delegaţiei parlamentare române la APCE. Seara, a participat la un dineu oferit în cinstea Preafericirii Sale de Mgr. Jean-Pierre Grallet, Arhiepiscopul Strasbourgului, la sediul Arhiepiscopiei romano-catolice din Strasbourg. În aceeaşi seară, în cadrul conferinţei cu tema "Orient, Occident - provocările actuale ale dialogului interreligios", din Catedrala "Notre Dame de Strasbourg", la care a participat şi Cardinalul Jean-Louis Tauran, preşedintele Consiliului pontifical pentru dialogul interreligios, Patriarhul Daniel a susţinut expunerea "Provocările actuale ale dialogului interreligios". Marţi, 12 aprilie, a avut o întrevedere cu Mevlüt Çavuşoglu, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), după care a participat la dezbaterea din cadrul plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din Strasbourg pe marginea raportului "Dimensiunea religioasă a dialogului intercultural". Patriarhul României s-a adresat apoi plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, dezvoltând în intervenţia sa necesitatea aprofundării dialogului, a propriei spiritualităţi în libertate, a educaţiei permanente pentru dezvoltarea unei noi culturi a convieţuirii.
O nouă poartă a cerului în Germania
În perioada 9-12 septembrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a aflat într-o vizită canonică în Arhiepiscopia ortodoxă română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, la invitaţia IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Sâmbătă, 10 septembrie, Patriarhul României a avut o întrevedere cu Cardinalul Reinhard Marx, Arhiepiscop de Freising şi München, în cadrul căreia s-a discutat despre relaţiile Bisericii Ortodoxe Române cu Biserica Romano-Catolică din Bavaria şi despre sprijinul pe care Biserica Catolică îl acordă Bisericii noastre prin oferirea unor spaţii pentru rugăciune şi alte mijloace. În aceeaşi zi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a întâlnit cu Episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Johannes Friedrich. În cadrul întâlnirii s-a evidenţiat dialogul dintre cele două Biserici, iar apoi PF Părinte Patriarh Daniel a mulţumit pentru contribuţia pe care Biserica Evanghelică din München a oferit-o Mitropoliei ortodoxe române din Germania pentru cumpărarea terenului pe care vor fi construite o biserică românească şi un centru social, precum şi pentru susţinerea acordată studenţilor români în Germania. Preafericirea Sa a vizitat Consulatul General al României de la München. Aici a fost întâmpinat de Brânduşa Predescu, consul general, Michael Fembach, viceconsul, responsabil cu relaţiile culturale, educaţionale şi de presă, şi de Cristian Mateescu, consul pe probleme economice. Patriarhul României s-a întâlnit cu Barbara Stamm, preşedintele Parlamentului bavarez, şi i-a adus mulţumiri pentru sprijinul acordat şi pentru activitatea social-filantropică desfăşurată în România de-a lungul timpului.
Duminică, 11 septembrie, sute de credincioşi ortodocşi români şi germani au participat la punerea pietrei de temelie a noii biserici ortodoxe române din cartierul Aubing, München, cu hramurile "Înălţarea Sfintei Cruci" şi "Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica", şi la Sfânta Liturghie. În cursul după-amiezii, Patriarhul României a adresat un mesaj în timpul festivităţii de deschidere a celei de-a XXV-a Întâlniri Internaţionale pentru Pace, organizată de Comunitatea Santâ Egidio, la München, cu tema "Destinaţi la convieţuire". În cadrul acestui eveniment, Preafericitul Daniel s-a întâlnit cu preşedintele Germaniei, Excelenţa Sa dr. Christian Wulf. Duminică seara, Preafericirea Sa s-a întâlnit cu prim-ministrul landului bavarez, dr. Host Seehofer. Luni, 12 septembrie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a prezentat expunerea "Dialog teologic şi cooperare ecumenică" în cadrul forumului "Unitatea creştină şi dragostea pentru cei săraci", organizat ca parte a Întâlnirii Internaţionale pentru Pace, la care a participat şi dr. Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Delegaţia Patriarhiei Române s-a întâlnit cu dr. Marcel Huber, ministru secretar de stat al Guvernului bavarez, pentru a discuta despre sprijinirea comunităţii româneşti din Bavaria.
Târnosirea bisericii româneşti din Most, Cehia
Anul acesta, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat şi o vizită frăţească în Biserica Ortodoxă a Cehiei şi Slovaciei, cu prilejul târnosirii bisericii româneşti din oraşul ceh Most, ridicată de Patriarhia Română în cinstea celor peste 60.000 de ostaşi români care s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei de invazia nazistă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Slujba de sfinţire a avut loc duminică, 9 octombrie, şi a fost sărvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Cehia şi Slovacia, Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. Pentru a marca acest moment istoric din viaţa Bisericii ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei, PF Krystoph i-a conferit Patriarhului Daniel Ordinul "Sfinţii Chiril şi Metodiu", cea mai înaltă distincţie bisericească cehă. La finalul Sfintei Liturghii a fost sfinţită o troiţă a eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei de sub ocupaţia nazistă. Lista cu numele acestora semnată de Întâistătătorii celor două Biserici a fost introdusă într-un tub metalic, ce a fost aşezat în soclul troiţei.