De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Vizitele Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în România
Patriarhul Ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu, este întruchiparea vie a uneia dintre instituțiile cele mai vechi din lume - Biserica Ortodoxă a Constantinopolului. Sanctitatea Sa nu se află pentru prima dată în România. Pentru că a vizitat-o în numeroase rânduri, a afirmat că, după Grecia, țara noastră i-a fost gazdă de cele mai multe ori. Patriarhul Ecumenic este socotit „primus inter pares”, adică primul între egali, liderul onorific al Ortodoxiei mondiale. Sanctitatea Sa a vorbit în fața instituțiilor centrale europene, a vizitat majoritatea Bisericilor Ortodoxe autocefale. Totodată, este un puternic avocat al măsurilor de protejare a mediului înconjurător, ceea ce i-a atras supranumele de „Patriarhul verde”.
Patriarhul Ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu, a venit pentru prima dată în România în 25 și 26 mai 1990, pe când era Mitropolit de Chalcedon. Un an mai târziu, la 22 octombrie 1991, era ales cel de-al 270-lea Arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și Patriarh Ecumenic. În calitate de Întâistătător al Bisericii Constantinopolului vizitează țara noastră mai întâi între 11-18 august 1993, la invitația fostului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist. Cei doi patriarhi au vizitat, atunci, mai multe centre eparhiale din țară, precum Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Alba Iulia și Cluj-Napoca, dar și vechi obști monahale: Cernica, Cozia și Râmeți. Evenimentul central al vizitei s-a consumat în ziua de 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, când cei doi întâistătători au sfințit biserica nouă a Mănăstirii Brâncoveanu-Sâmbăta de Sus. Tot la acea vreme, Patriarhul Bartolomeu a participat și la ședința solemnă a Sfântului Sinod, în încheierea căreia a lansat, împreună cu Preafericitul Părinte Teoctist, un apel pentru restabilirea păcii și stoparea vărsării de sânge în Bosnia-Herțegovina, un apel la rugăciune pentru încetarea urii și a violenței dintre oameni.
Vizite la distanță de doi ani
Doi ani mai târziu, în 1995, Patriarhul Ecumenic revenea în România, când Patriarhia Română celebra împlinirea a 110 ani de autocefalie și 70 de ani de patriarhat, astfel că a binecuvântat festivitățile organizate cu acest prilej. A urmat, apoi, vizita din 11-15 octombrie 1997. În București, Întâistătătorul Bisericii Constantinopolitane a participat la festivitatea deschiderii anului universitar 1997-1998 la Facultatea de Teologie din București, precum și la cea de încheiere a simpozionului dedicat părintelui Dumitru Stăniloae, desfășurat în Rotonda Palatului Patriarhiei. În după-amiaza zilei de 11 octombrie, Sanctitatea Sa a ajuns la Neamț, pentru festivitățile celei de-a 500-a aniversări de la sfințirea bisericii Mănăstirii Neamț, ctitorită în anul 1497 de domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt. Pe 15 octombrie avea să primească titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Decorat cu Ordinul „Steaua României”
În anul 1999, clerul și credincioșii ortodocși români îl întâmpinau din nou pe pământ românesc pe Întâistătătorul Bisericii-mamă a Constantinopolului. Patriarhul Bartolomeu participa, atunci, la încheierea lucrărilor Simpozionului „Dunărea - un fluviu al vieții”, organizat sub auspiciile Sanctității Sale și ale Prințului Philip, duce de Edinburgh. Pe 26 octombrie, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Teoctist au târnosit Biserica „Sfântul Grigorie Palama” din cadrul Universității Politehnica din București. În ziua următoare, cei doi întâistătători au oficiat Sfânta Liturghie dedicată Sfântului Cuvios Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștiului, pe podiumul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală. În după-amiaza aceleiași zile, în Rotonda Palatului Patriarhiei, Sanctitatea Sa a rostit, în fața a peste 1.000 de invitați, prelegerea cu tema „Biserica Ortodoxă și Europa”. În cadrul aceleiași vizite, Patriarhul Constantinopolului a fost decorat cu Ordinul „Steaua României - clasa întâi” de către președintele de atunci al României, Emil Constantinescu, și a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității București.
Cetățean de onoare al Iașiului
A șasea vizită a Patriarhului Ecumenic în țara noastră a avut loc în perioada 10-14 octombrie a anului 2000. Întâistătătorul Patriarhiei Ecumenice a primit, pe 15 octombrie, sub cupola Academiei Române, „Diploma Honoris Causa” a celui mai înalt for științific și cultural al României. După o întrevedere, la Palatul Cotroceni, cu președintele Emil Constantinescu, Sanctitatea Sa a fost prezent la Galați, unde, însoțit de Patriarhul Teoctist, a oficiat slujba de sfințire a Altarului Catedralei pe atunci Episcopale. Celor doi patriarhi li s-a acordat titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Galați. Pe 12 octombrie, Patriarhul Bartolomeu era întâmpinat, pe aeroportul din Iași, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. O zi mai târziu, delegația Patriarhiei Ecumenice, însoțită de Preafericitul Teoctist și de Înaltpreasfințitul pe atunci Mitropolit Daniel, participa la procesiunea scoaterii din Catedrala Mitropolitană a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în prezența a sute de mii de pelerini.
După ce au participat la sfințirea și inaugurarea Centrului de diagnostic și tratament „Providența” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, oaspeții au fost prezenți în Sala „Doctor Iustin Moisescu” a Centrului eparhial la sărbătorirea a 10 ani de la înscăunarea ca Mitropolit al Moldovei a Înaltpreasfințitului Daniel, precum și a împlinirii unui deceniu de la reînființarea Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași. Patriarhul Bartolomeu și-a încheiat vizita în țara noastră în seara zilei de 14 octombrie, nu înainte însă de a i se acorda titlul de „cetățean de onoare” al municipiului Iași.
La mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare
Perioada 15-21 octombrie 2004 aducea o nouă vizită a Patriarhului Ecumenic în România. Pe 16 octombrie, Sanctitatea Sa a susținut, în Aula Magna a Universității din București, conferința cu tema „Personalitatea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare”. În continuarea programului, Întâistătătorul Scaunului Ecumenic a primit, din partea Academiei Române, titlul de „Membru de onoare”, iar a doua zi, după săvârșirea Sfintei Liturghii împreună cu Patriarhul Teoctist, în Catedrala „Sfântul Spiridon Nou”, a avut o întrevedere cu președintele de atunci al României, Ion Iliescu. Pe 19 octombrie, delegația Patriarhiei Ecumenice a fost primită în Catedrala Arhiepiscopală din Cluj-Napoca. În cursul dimineții, Patriarhului Bartolomeu i-a fost decernat titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității „Babeș-Bolyai”, iar după-amiaza, oaspeții s-au deplasat la Suceava, la Mănăstirea Putna, unde Patriarhul Ecumenic și-a plecat genunchii la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Sanctitatea Sa Bartolomeu a făcut un ultim popas în Arhiepiscopia Tomisului, unde a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității „Ovidius” din Constanța.
Sărbătorirea a 120 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române
Anul 2005 a însemnat pentru Patriarhia Română sărbătorirea a 120 de ani de la dobândirea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și 80 de ani de la ridicarea ei la rangul de Patriarhie. Tot atunci, Patriarhul Teoctist împlinea 90 de ani de viață și 55 de arhierie. Arhiepiscopul Constantinopolului avea să participe la festivitățile dedicate acestor aniversări din zilele de 4 până pe 7 martie. Pe 5 martie, în Aula Palatului Patriarhiei s-a desfășurat ședința solemnă a Adunării Naționale Bisericești, cu participarea înaltului oaspete, iar seara, întâistătătorii celor două Biserici și delegațiile însoțitoare s-au întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu președintele Traian Băsescu. A doua zi, în Catedrala „Sfântul Spiridon Nou” din București s-a dat citire, după săvârșirea Sfintei Liturghii, „Actului Sinodal Aniversar” emis de Sfântul Sinod și înscris în Cronica de Aur a Patriarhiei Române.
Prima vizită de când Preafericitul Părinte Daniel este Patriarh
O altă vizită a Patriarhului Ecumenic în România a avut loc, în anul 2007, în circumstanțe mai puțin fericite. Pe 30 iulie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Teoctist, se stingea din viață. Pe 3 august, Sanctitatea Sa Bartolomeu a condus funeraliile patriarhului trecut la Domnul. A revenit în țara noastră în anul 2010, cu prilejul sărbătorilor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. A fost prima vizită a Sanctității Sale în România de când Preafericitul Părinte Daniel se află în demnitatea de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române. Vizita Sanctității Sale a constituit un răspuns la vizita efectuată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, între 27 mai - 2 iunie 2009, la Patriarhia Ecumenică, în fruntea unei delegații a Bisericii Ortodoxe Române.
În Constantinopol există de peste 14 secole patriarh, întrucât aici a fost capitala Bizanțului și Imperiul Roman de Răsărit, cu decizii peste Mediterana de Est și o mare parte din Orientul Mijlociu. Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol este angajată activ în activitățile eclesiastice și în mișcarea ecumenică modernă. Este prima între celelalte Patriarhii ortodoxe și cea care are misiunea de a coordona relațiile dintre Bisericile ortodoxe.