La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Voci clujene în Catedrala patriarhală din Bucureşti
Corala Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, condusă de părintele profesor universitar doctor Vasile Stanciu, s-a aflat duminica aceasta la Catedrala patriarhală din Bucureşti, unde a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.
În acelaşi timp, Corala "Nicolae Lungu" a Catedralei patriarhale a fost la Cluj-Napoca, unde, la rându-i, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, în Catedrala mitropolitană. La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită pe cei aproape 40 de membri ai grupului împreună cu dirijorul lor, oferindu-le arhiereştile binecuvântări. De asemenea, le-a mulţumit pentru bucuria pe care au făcut-o credincioşilor veniţi la slujbă la Catedrala patriarhală, dar şi celor care au ascultat slujba în direct la radio sau televiziunea Trinitas. Patriarhul României a felicitat pe dirijorul coralei, precum şi pe membrii acesteia pentru eforturile de a transpune rugăciunea pe muzică prin lucrarea marelui compozitor Nicolae Lungu. "În timp ce corala dumneavoastră a venit la Bucureşti, Corala "Nicolae Lungu" a Catedralei patriarhale din Bucureşti a mers la Cluj. Această reciprocitate în ceea ce priveşte lucrarea misionară muzicală este un semn de comuniune, de frăţietate şi în acelaşi timp o încurajare a catedralelor episcopale din ţară în lucrarea lor de susţinere a rugăciunii. Când rugăciunea este susţinută de muzică, ea devine mai caldă, mai dinamică şi în acelaşi timp mai solemnă", a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La final, Patriarhul României a oferit în dar Catedralei mitropolitane din Cluj un set de sfinte vase liturgice, precum şi daruri membrilor grupului. Dirijorul coralei, părintele Vasile Stanciu, a mulţumit Patriarhului României pentru daruri, pentru cuvintele de învăţătură şi pentru arhiereştile binecuvântări. "Acest moment a fost aşteptat de pe vremea când trăia marele maestru Nicolae Lungu. Eram doctorand la Bucureşti şi am avut ocazia să îl cunosc pe profesorul, compozitorul şi dirijorul Nicolae Lungu, care se întreba pe atunci oare când va putea veni la Cluj să cânte în catedrala din acest oraş? Aşa a hotărât Dumnezeu ca acum, în Duminica a patra din post, la 111 ani de la naşterea lui Nicolae Lungu, să se împlinească acest vis al marelui compozitor", a spus părintele profesor Vasile Stanciu. (Silviu Dascălu)