Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Volum dedicat slujbei Sfântului Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul
La Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a apărut de curând, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cartea ce conţine slujba Sfântului Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul. Textul slujbei, alcătuit de obştea Mănăstirii Aninoasa, judeţul Argeş, şi completat în cadrul Departamentului „Carte de cult”, a fost aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea nr. 5589, luată în şedinţa sa de lucru din 4-5 iulie 2017.
În cadrul acelei şedinţe, Patriarhul României sublinia faptul că Sfântul Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul a pictat o mulţime de biserici în timpul Cantacuzinilor şi al Brâncovenilor, „dar nu numai că a pictat multe locaşuri de cult, ci a avut şi o viaţă duhovnicească deosebită.
După moartea soţiei, s-a călugărit şi a sfârşit viaţa la Schitul Robaia, astăzi mănăstire din judeţul Argeş. Acest cuvios pictor de biserici este canonizat tocmai în anul în care Sfântul Sinod a aprobat ca 2017 să fie Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti.
Acest cuvios părinte a fost un isihast, de aceea am propus ca el să fie trecut în calendar cu ziua de pomenire la 7 august, după Schimbarea la Faţă a Domnului, care este sărbătoarea prin excelenţă a isihaştilor, a celor care s-au nevoit cu rugăciunea inimii. Este pentru noi o mare bucurie să avem un ocrotitor al pictorilor, al iconarilor, care se roagă în ceruri, pentru că această misiune sfântă, de a vesti Evanghelia prin culori, este o lucrare liturgică şi misionară în acelaşi timp”. Cuviosul Pafnutie-Pârvu Zugravul (1657-1735) va fi canonizat în ziua de 6 august 2017, urmând ca acesta să fie prăznuit anual în ziua de 7 august.