Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Volume de la Editura „Andreiana“, lansate la Braşov
În cadrul Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov au fost lansate două lucrări apărute la Editura „Andreiana“ a Arhiepiscopiei Sibiului, la eveniment participând Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, preoţi din cetatea transilvană şi numeroşi invitaţi.
Lucrarea „Sfântul Constantin Brâncoveanu şi braşovenii“, realizată de IPS Mitropolit Laurenţiu împreună cu pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Şcoală Românească“ din Şcheii Braşovului, şi cele două volume ale „Repertoriului bibliografic al localităţilor şi monumente medievale din Transilvania“, elaborate de regretatul academician Nicolae Stoicescu, au fost lansate la Braşov. La evenimentul de la Braşov au mai participat Lidia Popiţa-Stoicescu şi părintele Vasile Prodea de la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Şcheii Braşovului. Moderatorul evenimentului a fost protopopul Dănuţ-Gheorghe Benga, care a vorbit în debut despre importanţa unei astfel de manifestări spirituale pentru Braşov.
A urmat cuvântul IPS Mitropolit Laurenţiu, prin care a evidenţiat rolul cărţii şi al culturii în societatea românească.
„Am venit să binecuvântăm braşovenii şi mai ales să preţuim această manifestare culturală deosebită, bine-venită în perioada postului, pentru că nu suntem chemaţi acum doar la un regim alimentar sau la trăiri spirituale, ci şi la fapte de cultură, printr-un cult al culturii. Toată lumea tinde acum să se apropie de mijloace mass-media, iar cartea este privită doar ca un monument, ceva ce ne aduce aminte de trecut, dar trebuie să fim conştienţi că ea este un depozit de informaţie mult mai bun şi mai sigur. Cartea a fost, este şi va rămâne un monument ce transmite peste veacuri spiritualitatea, cultura şi identitatea noastră naţională“, a spus ierarhul.
Influenţa brâncovenească la Braşov
Cele două lucrări au fost prezentate de pr. prof. dr. Vasile Oltean, care a amintit publicului cât de importantă a fost prezenţa Sfântului Constantin Brâncoveanu la Braşov, reflectată prin arhitectura şi moştenirea spirituală şi culturală lăsată de marele sfânt şi domnitor în această cetate a Transilvaniei.
„Orice călător care ajunge la Braşov este frapat de un amănunt: arhitectura unui întreg cartier din oraş este brâncovenească. A reuşit această personalitate a fiinţei noastre naţionale să ridice la nivel spiritual o naţiune, să învingă autorităţile timpului, care preferau goticul. şi să aşeze în conştiinţa naţională o arhitectură care va dăinui pentru totdeauna“, a spus pr. Oltean.
Au mai luat cuvântul soţia regretatului istoric Nicolae Stoicescu şi părintele Vasile Prodea, subliniind unicitatea acestor lucrări prezentate braşovenilor.