Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Volumul „Cuvinte din Scripturi“, la a doua ediţie
Editura „Andreiana“ a Arhiepiscopiei Sibiului a publicat recent a doua ediţie a lucrării „Cuvinte din Scripturi“ a părintelui Gheorghe Streza, slujitor al Catedralei Mitropolitane din cetatea transilvană. Această ediţie este una revizuită şi adăugită şi aduce în plus faţă de prima ediţie noi predici şi cuvântări ale autorului.
Lucrarea părintelui Gheorghe Streza s-a bucurat de un real succes în primă ediţie, cititorii epuizând stocul destul de repede, încât o a doua ediţie era mai mult decât necesară. Apărută în contextul Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi, lucrarea părintelui Gheorghe Streza încununează cei aproape 40 de ani de slujire preoţească în Arhiepiscopia Sibiului şi aduce mărturii asupra jertfelniciei şi dăruirii pe care orice ales al Domnului trebuie să le aibă ca şi coordonate esenţiale în viaţa sa.
Cele 21 de cuvântări adăugate primei ediţii aduc în actualitate problematicile misionare şi catehetice din zilele noastre şi oferă cititorilor posibilitatea de a-şi găsi răspunsuri la felurite întrebări ivite în actuala societate, din ce în ce mai zbuciumată şi zguduită din temelii de noi mişcări atee sau potrivnice Bisericii lui Hristos. În acest context, slujirea pastorală şi învăţătorească a Bisericii devine şi mai importantă, iar astfel de lucrări, precum e cea a părintelui Gheorghe Streza, aduc în actualitate şi fac mai vizibile eforturile clerului de a răspunde nevoilor duhovniceşti ale oamenilor.
„Din punct de vedere spiritual, parohia este comunitatea în care se mântuiesc cei ce, prin Botez, Mirungere şi Euharistie, au devenit ortodocşi. În parohie, la fel ca în familie, învăţăm să ne rugăm împreună, să ne bucurăm împreună şi să avem compasiune faţă de cei care trec prin suferinţă sau prin tristeţea pierderii celor dragi. Despre toate acestea dăm mărturie şi noi prin cuvintele de învăţătură pe care le redăm în această a doua ediţie, cele adăugate neschimbând cu nimic structura primei ediţii, ci doar o întregeşte“, spune părintele Streza în Cuvânt lămuritor.
Scripturile Vechiului Testament
Rezultat al unei îndelungi lucrări misionare şi pastorale, „Cuvinte din Scripturi“ este structurată în cinci părţi: „Vechiul Testament, pedagog spre Hristos“, „Predici la unele duminici de peste an“, „Predici la unele sărbători bisericeşti“, „File de jurnal“ şi „File de acatist. Gânduri din grădina Sfintelor Scripturi“. Aşa cum este şi firesc, lucrarea învăţătorească a unui preot începe şi se fundamentează pe studiul Sfintelor Scripturi. Din acest motiv, autorul îşi deschide volumul cu o impresionantă şi aleasă lucrare academică dedicată Vechiului Testament şi rolului pe care îl au cărţile sfinte din Legea Veche pentru viaţa creştinului. Lucrarea prin care părintele Gheorghe Streza a devenit licenţiat în Teologie, partea de început a volumului, numită „Vechiul Testament, pedagog spre Hristos“, subliniază legăturile dintre scrierile Vechiului şi Noului Testament, şi cum cele două părţi ale Scripturii se întregesc şi se luminează reciproc, „Iisus Hristos constituind punctul de întâlnire a Vechiului şi Noului Testament“, subliniază autorul.
Între predicile publicate în acest volum amintim: „Misionarul laic. Predică la Duminica a V-a după Paşti“, „Dogma-adevăr, far şi călăuză. Predică la Duminica a VII-a după Paşti“, „Sănătatea. Predică la Duminica a VI-a după Rusalii“, „Poruncile, bogăţia şi viaţa veşnică. Predică la Duminica a XII-a după Rusalii“, „Chipuri de adevăraţi păstori de suflete. Predică la Sfinţii Trei Ierarhi“, „Lumina lui Hristos luminează tuturor. Predică la a III-a zi de Crăciun“ şi „Predică la sfinţirea Bisericii «Sfântul Gheorghe» din Noul Român“.
Biserica, satul, preotul
În cele două părţi de la sfârşitul volumului, părintele Gheorghe Streza publică file de jurnal, în care sunt depănate amintiri şi trăiri duhovniceşti deosebite din viaţa sa, precum şi poezii religioase. Sfinţirea bisericii din satul Noul Român, la 1 septembrie 1985, a fost pentru parohul Gheorghe Streza un eveniment deosebit, iar relatarea acestuia, din care nu lipseşte descrierea atmosferei de sărbătoare a localităţii, duce pe cititor într-o lume de basm, unde viaţa simplă de la ţară este prinsă în mrejele experienţelor duhovniceşti de la locaşul de rugăciune din sat. Este imaginea tipică, mioritică, a satului românesc, a cărui viaţă gravitează în jurul bisericii. Şi unde în altă parte, dacă nu aici, preotul, îmbăiat în liniştea şi simplitatea vieţii de la ţară, putea să mediteze asupra marilor opere literare româneşti şi să compună versuri de o tulburătoare profunzime?
„Dacă inteligenţa nu are şi ceva spiritual în ea, atunci nu putem să facem paşi spre cunoaştere şi în special Dostoievski spune la un moment dat că «frumosul va mântui lumea», de aceea inteligenţa se împodobeşte cu ceea ce este frumos. Şi ce poate fi mai frumos, cu ce putem împodobi inteligenţa decât cu o viaţă spirituală“, spune părintele Gheorghe Streza în „Frumos e omul, Doamne, când mintea e regină“. Dintre poeziile publicate de părintele Gheorghe Streza menţionăm: „Minte aprinsă“, „Trezvie“, „Poarta“, „Chemare“, „Ascultare“, „Transfigurare“ şi „Revelaţie“.
Slujire şi misiune
Părintele Gheorghe Streza s-a născut la Cârţa, judeţul Sibiu, la 7 mai 1952. În perioada 1967-1972 a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar în perioada 1972-1976 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. În 1989 a fost numit apărător bisericesc la Consistoriul central bisericesc, iar în 2004 a urmat specializarea de management de proiecte în urma Programului de instruire al Fundaţiei „Parteneri pentru Dezvoltarea locală“, organizat de Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România. A fost paroh la Noul Român din 1977 până în 1990, unde a coordonat lucrările de restaurare a bisericii parohiale şi de pictare a locaşului de cult. Din 1990 este paroh la Cetate II - Catedrala mitropolitană din Sibiu, iar în perioada 2004-2007 a fost consilierul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Sibiului. A publicat diverse articole şi studii în publicaţii de specialitate şi s-a remarcat printr-o intensă activitate pastorală şi misionară.