În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Voluntariat din drag de natură la Biserica „Sfântul Elefterie“-Vechi
Copiii clasei a IV-a E a Şcolii Gimnaziale 150 „Sfântul Elefterie“, împreună cu părinţi, bunici şi arhitecţi din cadrul programului „De-a arhitectura“, au organizat săptămâna trecută un workshop comunitar la Biserica „Sfântul Elefterie“-Vechi, a Parohiei „Sfântul Elefterie“ din Capitală.
Workshopul comunitar, intitulat „Şcoala în cartier“, a fost iniţiat şi coordonat de o echipă de arhitecţi, peisagişti şi enoriaşi din cadrul Parohiei „Sfântul Elefterie“, Paraclis Patriarhal, al cărui scop a fost amenajarea spaţiului verde dimprejurul Bisericii „Sfântul Elefterie“-Vechi, locaş de cult unde sfintele slujbe sunt transpuse în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz. „În jurul bisericuţei noastre se desfăşoară foarte multe activităţi social-filantropice. Acţiunea aceasta a avut loc în cadrul parteneriatului educaţional pe care îl avem cu şcoala din parohie. Suntem bucuroşi că dezvoltăm astfel de proiecte şi mulţumim tuturor celor implicaţi“, ne-a spus părintele paroh Valer Ulican.
În această acţiune au fost cooptaţi în special copii, pentru a-i conştientiza de importanţa relaţiei pe care omul trebuie să o aibă cu natura, „Lucrările de plantare a gardului verde din jurul Bisericii «Sfântul Elefterie»-Vechi au fost coordonate de arhitecţi din cadrul programului «De-a arhitectura», Alexandra Mihailciuc şi Lucian Călugărescu. De asemenea, pentru ca acţiunea să se desfăşoare în bune condiţii, au mai fost prezenţi învăţătoarea Cezarina Psatta, peisagiştii Mihai Culescu, Nicolas Triboi, Alina Adăscăliţei, Carolina Hols, membri ai Asociaţiei «Incotroceni», locuitori ai cartierului (Rareş Tudorache, Iulian Ungureanu, Maria Ungureanu, Ştefan Ungureanu, Alexandra Sorescu şi mulţi alţii ale căror nume nu le cunoaştem), preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Bucureşti, arh. Şerban, precum şi părintele paroh Valer Ulican, împreună cu enoriaşi ai bisericii noastre, familiile Iacob, Bulf, Rădulescu şi Grigoraş“, a precizat arh. Cornelia Burcuş.
Lucrările de amenajare a spaţiului verde au fost desfăşurate, deocamdată, doar pe partea din jurul Altarului, întrucât la locaşul de cult se vor derula lucrări de restaurare. Au fost plantaţi 46 de carpeni şi 11 fagi la 80 cm distanţă. Peisagistul Mihai Culescu i-a familiarizat pe elevi cu tainele plantării şi cu instrumentarul de grădină, oferind sfaturi şi ajutor concret, iar elevii-reporteri au notat ordinea corectă a operaţiilor. Plantarea se va relua după terminarea lucrărilor de restaurare prin care va trece biserica. „Acţiunea noastră are consecinţe pentru comunitate, pentru elevi şi părinţi, care şi-au manifestat dorinţa de continuare a demersului, dar şi pentru restul arhitecţilor voluntari din programul «De-a arhitectura», care ar putea «transporta» şi multiplica acţiunea în cartierele lor. Acţiunea a avut succes, iar timpul petrecut împreună ne-a creat deja dorinţa reîntâlnirii în cartier“, a mai spus arh. Cornelia Burcuş.
Workshopul comunitar „Şcoala în cartier“ de la Biserica „Sfântul Elefterie“-Vechi din Capitală se înscrie în seria evenimentelor din cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti „Construim comunitatea“.