De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Vorbea nu ca să fie ridicat în slăvi, ci ca să ridice pe cei căzuţi“
Sâmbăta aceasta s-au împlinit 40 de zile de la mutarea la Domnul a marelui duhovnic Arsenie Papacioc. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit slujba Parastasului la Mănăstirea "Sfânta Maria" de la Techirghiol, alături de Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Pomenirea a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită de Patriarhul României pe o scenă din curtea aşezământului monahal.
La eveniment au participat un mare număr de credincioşi veniţi special pentru a aprinde o lumânare la mormântul marelui duhovnic, precum şi pelerini veniţi să viziteze aşezământul monahal sau persoane aflate la tratament.
"Duhovnicul de la Malul Mării", cum i se spune părintelui Arsenie, a rămas viu în conştiinţa creştinilor ortodocşi pentru sfaturile pe care le dădea celor ce călcau pragul mănăstirii de la Techirghiol, dar şi pentru blândeţea cu care îi dojenea spre îndreptare atunci când aceştia se spovedeau la el.
De aceea, mormântul său este mereu înconjurat de flori şi coroane aduse de cei ce l-au cunoscut, candelele şi lumânările ard aproape neîncetat, iar pelerinii vin şi acum să ceară mijlocire de la Hristos Domnul prin cel ce le-a fost duhovnic şi învăţător.
Sâmbătă, când s-au împlinit 40 de zile de când părintele Arsenie s-a mutat la cele veşnice, a fost o zi deosebită, deoarece la mănăstire a venit Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, împreună cu Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a săvârşit Sfânta Liturghie pe o scenă din curtea mănăstirii, cei doi ierarhi fiind înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
O viaţă sub ocrotirea Maicii Domnului
La finalul slujbei Parastasului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat personalitatea părintelui pomenit, arătând că părintele Arsenie s-a născut în anul 1914, în ziua de sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului. Această coincidenţă a zilei sale de naştere cu pomenirea Adormirii Maicii Domnului, a arătat Patriarhul României, are un înţeles duhovnicesc care s-a desluşit mai târziu.
"Această coincidenţă s-a văzut mai ales prin faptul că, începând cu anul 1976 până anul acesta, deci 35 de ani, a fost duhovnic în această mănăstire cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", la Techirghiol. A avut o chemare deosebită de la Maica Domnului, mai întâi pentru viaţa monahală, şi apoi o chemare de a sluji această mănăstire, la care vin o mulţime de oameni din toată ţara, mai ales cei care sunt şi pacienţi, care vin să se trateze pentru anumite boli şi neputinţe", a spus Patriarhul României.
Apoi, Preafericitul Părinte Daniel a arătat că părintele Arsenie a ajutat nu doar obştea maicilor din această mănăstire, ci şi mulţimea pelerinilor care au venit aici.
El este o lumină şi rămâne o lumină peste timp, pentru că a adunat multă lumină în suflet prin rugăciune şi prin pocăinţă.
"Ca duhovnic, părintele rămâne o lumină în sufletele celor care l-au cunoscut, care au primit sfatul şi binecuvântarea sa. Dar rămâne o lumină şi prin predicile sale, prin interviurile pe care le-a dat, şi unele dintre ele au fost consemnate în DVD-uri de către Televiziunea Trinitas. El a fost un duhovnic al echilibrului, un duhovnic înţelept, care a evitat extremele. Un duhovnic al măsurii, care ţinea cumpăna între daruri diferite şi atitudini diferite", a mai arătat în cuvântul ţinut Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
"Părintele Arsenie concentra înţelepciunea sfinţilor şi a experienţei personale şi dădea sfaturi pe înţelesul oamenilor indiferent dacă erau teologi sau nu, dacă au studiat mai mult sau mai puţin dogmele credinţei. Era un om înţelept, ştia mult, era foarte profund duhovniceşte, dar se exprima în mod simplu. El nu vorbea ca să fie lăudat, ci vorbea ca să ajute, nu ca să impresioneze, ci ca să schimbe vieţile oamenilor în bine. El vorbea nu ca să fie ridicat el în slăvi, ci ca să ridice pe cei căzuţi. Aceasta este smerenia adevăratului duhovnic", a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Rugăciune de sfinţire a crucii de la mormânt
În continuare, Preafericirea Sa şi Arhiepiscopul Tomisului au mers la mormântul părintelui Arsenie Papacioc, din curtea Mănăstirii "Sfânta Maria" - Techirghiol, unde au săvârşit un Trisaghion şi apoi s-a citit rugăciunea de sfinţire a crucii de la mormântul părintelui Arsenie.
La final, şi Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a arătat că părintele Arsenie ne-a ţinut în braţele sale duhovniceşti, îmbrăţişându-ne cu rugăciunea, cu sfatul şi cu dragostea tot timpul vieţii sale, iar acum, la 40 de zile, el merge înaintea Dreptului Judecător ca să dea răspuns pentru noi toţi.
"Şi noi, rugându-ne astăzi pentru sufletul părintelui Arsenie, i-am ridicat pe aripile rugăciunii sufletul său înaintea lui Dumnezeu. Şi el poate spune acum: "Iată-mă pe mine, dar şi pe fiii mei duhovniceşti pe care i-am dobândit prin slujirea pe care Tu mi-ai dat-o". Orice slujitor al Bisericii, episcop sau preot, nu merge singur înaintea lui Dumnezeu, ci cu fiii săi duhovniceşti. De aceea nădăjduim că, dacă pe pământ ne-a mângâiat pe toţi şi dacă noi, prin rugăciune, i-am adus mângâiere, lumină şi îmbrăcăminte sufletului său, de va afla de la Dumnezeu milă, ajutor, pace şi dragoste, aceste raze ale dragostei le va trimite asupra noastră pentru că legătura dintre un duhovnic şi fiii săi duhovniceşti nu se sfârşeşte la mormânt, ci continuă", a arătat Înalt Preasfinţitul Teodosie.