În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Vremea frumoasă grăbeşte lucrările la casele sinistraţilor
▲ „Constructorii au profitat de vremea frumoasă şi au intensificat lucrul. De altfel, termenul de finalizare se apropie. Cu cât casele se termină de construit la roşu mai repede, cu atât oamenii au posibilitatea să înceapă finisările mai devreme“, a declarat prefectul Mioara Manea ▲
Toate cele 632 de case din judeţul Neamţ, afectate de inundaţiile din lunile iulie/august şi cuprinse în programul guvernamental de reconstrucţie, au cel puţin fundaţia terminată, arată un raport întocmit de Prefectura Neamţ. Potrivit raportului prezentat, ieri, de autorităţi, 256 de locuinţe din comuna Tămăşeni, 311 din Doljeşti, 39 de la Ion Creangă, 20 în comuna Gâdinţi, trei în comuna Horia, două în comuna Sagna şi una din Icuşeşti se află în diferite stadii de execuţie. Dintre acestea, 78 au fost deja recepţionate, respectiv 13 în comuna Tămăşeni, 61 în comuna Doljeşti, trei în comuna Horia şi una în comuna Sagna. Pentru reabilitare sunt propuse 49 de case, iar pentru reparare alte 583, toate în regie proprie. 2,5 milioane de lei pentru o casă Potrivit hotărârilor luate de Executiv, în cazul lucrărilor de reabilitare, fiecare proprietar primeşte, alături de suma de 3 mii de lei, şi un pachet de materiale de construcţie, respectiv 3 tone de ciment, armătură, elemente de zidărie, lemn şi agregate de balastieră. Pentru lucrări de reparare, Executivul a hotărât că se primesc doar bani, respectiv 2,5 milioane de lei pentru o casă. „Constructorii au profitat de vremea frumoasă şi au intensificat lucrul. De altfel, termenul de finalizare se apropie. Cu cât casele se termină de construit la roşu mai repede, cu atât oamenii au posibilitatea să înceapă finisările mai devreme“, a declarat prefectul Mioara Manea. Şeful prefecturii nemţene a precizat că 32 de cetăţeni, ale căror case au fost afectate de inundaţiile din această vară, au cerut ca reconstruirea locuinţelor să înceapă în primăvara anului viitor, în regie proprie.