În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Zeci de mii de contracte de muncă, încheiate de frica sancţiunilor
După două zile de controale efectuate de autorităţi pentru eliminarea muncii la negru, soldate cu amenzi în valoare de 8,2 miliarde de lei vechi, în evidenţele Inspectoratelor Teritoriale de Muncă au apărut circa 42 mii de noi contracte de muncă. "Dacă, într-o zi obişnuită, se înregistrau 10-12 contracte, acum, în doar două zile, s-au înregistrat aproximativ 42 mii de contracte de muncă. Este un fenomen ce subliniază eficienţa Codului Muncii şi faptul că aceste controale, pe care le-am dispus într-o manieră centralizată, cu participarea Poliţiei, Jandarmeriei, Gărzii Financiare şi a Inspecţiei Muncii, îşi arată roadele. Este un lucru îmbucurător, pentru că 42 mii de oameni au acum o garanţie în plus la sănătate, la şomaj, la pensie şi, evident, un salariu conform legilor acestei ţări", a declarat premierul Emil Boc. Prim-ministrul, care asigură în prezent şi interimatul la Ministerul Muncii, după demisia fostului ministru Ioan Botiş, a precizat că "acţiunile de control la nivelul întregii ţări vor continua". "Obiectivul principal este să fie încheiate cât mai multe contacte de muncă şi, în subsidiar, aplicarea sancţiunilor contravenţionale sau, dacă este cazul, penale", a spus şeful Guvernului.
Noile prevederi ale Codului Muncii, intrate în vigoare de la 1 mai, înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale. (Bogdan Cronţ)