În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Zi a bucuriei în Episcopia Oradiei
Prăznuirea Sfântului Ierarh Sofronie, patriarhul Ierusalimului, este o zi a bucuriei pentru întreaga Eparhie a Oradiei, pentru tot clerul şi poporul drept-măritor, care îşi aduc prinosul de rugăciune şi recunoştinţă la serbarea zilei onomastice a Arhipăstorului din Bihor.
Născut la 3 noiembrie 1967 în Arad, Preasfinţitul Părinte Sofronie a studiat la Liceul "Moise Nicoară - Ioan Slavici" din localitate. A urmat, între 1987 şi 1993, cursurile Institutului de Medicină din Timişoara, specializarea medicină generală, obţinând diploma de doctor-medic. Apoi, între 1993 şi 1997, studiază la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.
În anul 1995 se închinoviază la Mănăstirea Hodoş-Bodrog din Episcopia Aradului, iar în Postul Adormirii Maicii Domnului din acelaşi an, a fost tuns în monahism de către Înalt Preasfinţitul Timotei al Aradului, naş de călugărie fiind Înalt Preasfinţitul Mitropolit Serafim al Germaniei, care îi dă numele de călugărie Sofronie.
A fost hirotonit ierodiacon şi apoi ieromonah, pe seama Mănăstirii Hodoş-Bodrog, de către IPS Mitropolit Serafim, cu încuviinţarea IPS Timotei, în 12, respectiv 13 august 1995.
În perioada octombrie 1995 - iunie 1997, a slujit ca preot-duhovnic la Mănăstirea "Sfântul Simeon Stâlpnicul" din Arad. După susţinerea examenului de licenţă în teologie, iunie 1997, şi până în ianuarie 1998, a primit ascultarea de a organiza Sectorul de asistenţă socială al Episcopiei Aradului.
Din ianuarie 1998 până în februarie 1999, a fost chemat la sfânta Patriarhie, unde a îndeplinit funcţia de secretar la Cabinetul adormitului întru fericire PF Părinte Patriarh Teoctist. În 28 august 1998, i se conferă rangul de protosinghel, iar în 7 februarie 1999, a fost hirotesit arhimandrit. În ziua de 30 ianuarie 1999, a fost ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în treapta de arhiereu pentru Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria. La 21 februarie 1999, în Catedrala "Sfântul Ierarh Nicolae" din Jula, a fost hirotonit şi întronizat ca Episcop al românilor ortodocşi din Ungaria de către vrednicul de pomenire PF Părinte Patriarh Teoctist.
Întronizarea ca episcop, în Duminica Ortodoxiei
În ziua de 13 februarie 2007, Preasfinţitul Sofronie a fost ales, de către Sfântul Sinod, ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei. Ceremonia de întronizare a avut loc în Catedrala cu Lună din Oradea, la 25 februarie 2007, în Duminica Ortodoxiei, fiind condusă de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, alături de un numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
De la acel moment şi până acum, întreaga suflare drept-măritoare din Bihor a fost martora unei lucrări misionare de un dinamism şi o anvergură cu totul deosebite. Fie că ne referim la providenţiala lucrare a înfiinţării unei noi Episcopii - a Sălajului - menită să aducă un plus de misiune în Biserică, la nu mai puţin importanta iniţiativă a înfiinţării unui Liceu Ortodox de care Oradea şi Bihorul aveau atâta nevoie, la revigorarea activităţii filantropice şi culturale sau la ampla lucrare de construire de noi biserici, toate vin să dea mărturie despre activitatea pilduitoare pe care Preasfinţitul Sofronie o desfăşoară neîncetat în aceste ţinuturi. Lucrarea a făcut ca prezenţa ierarhului ortodox să fie resimţită în cetatea Oradiei şi în întreg judeţul Bihor ca autoritate, prestanţă, personalitate culturală de referinţă, discurs academic, viziune şi deschidere pe măsura vremurilor pe care le trăim, reper moral şi centru de greutate de mare importanţă.
În această zi fericită, în care Preasfinţia Sa îşi prăznuieşte ocrotitorul spiritual, rugăm pe Hristos Domnul, Veşnicul Arhiereu, să dăruiască Preasfinţiei Sale dar de sănătate şi zile îndelungate, puteri sporite în lucrarea misionară exemplară, spre slava Bisericii şi spre bucuria noastră, a tuturor.
Întru mulţi şi fericiţi ani, Preasfinţite Stăpâne!