În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Zi de binecuvântare pentru comunitatea parohială din Veseud
Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Veseud, judeţul Sibiu, a fost sfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, duminică, 19 septembrie.
Lăcaşul de cult a fost renovat în ultima perioadă atât la interior, cât şi la exterior, prin eforturile comunităţii şi prin contribuţia autorităţilor şi a mai multor binefăcători. Biserica a fost sfinţită cu agheasmă şi Sfântul şi Marele Mir, iar în Sfântul Altar a fost refăcută Sfânta Masă.
După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie, săvârşită în pridvorul bisericii, în prezenţa multor credincioşi, fii ai satului şi oaspeţi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Sfinţii Arhangheli” a catedralei din municipiul Mediaş, dirijată de Ovidiu Moldovan. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihai Ovidiu Lomnăşan a fost hirotonit preot pentru Parohia Giacăş, judeţul Sibiu.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie.
„Primim de la Mântuitorul Iisus Hristos o chemare şi o binecuvântare: «Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie». Nu este doar o simplă chemare, ci un program duhovnicesc pe care trebuie să-l urmăm fiecare dintre noi dacă ne manifestăm libertatea credinţei noastre şi mai ales intensitatea credinţei. Voinţa liberă ne dă nouă dreptul de a alege, dar în acelaşi timp şi responsabilitatea de a răspunde apoi la judecata Mântuitorului Iisus Hristos. (...) Lepădarea de sine este un exerciţiu foarte dificil, dar necesar. Nu înseamnă pierderea personalităţii, înjosirea noastră, ci tocmai o înălţare duhovnicească, o renunţare la egoism”, a subliniat ierarhul.
Preotul paroh Teodor Ioan Bucur a fost hirotesit iconom, iar mai mulţi binefăcători au primit acte de cinstire. La final, credincioşii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.