Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Zi de hram la Paraclisul Catedralei Naționale
Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii Neamului și-a serbat luni, 3 mai 2021, în a doua zi de Paști, hramul principal. În mijlocul credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal; arhim. Ciprian Grădinaru, Mare Eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului; pr. Ioan Dragomir, consilier patriarhal; și părintele Codruț Toader, inspector eparhial.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a vorbit despre lucrarea Tainei Sfintei Spovedanii: „Mântuitorul recapitulează în sine întreaga omenire, El a pironit pe cruce păcatul ca să fie nelucrător. Taina iertării păcatelor se face lucrătoare prin faptul că El a plătit această datorie de neascultare, de răzvrătire și separație între cele materiale și cele spirituale. El aduce din nou armonia, sfărâmă nu numai catapeteasma Templului din Ierusalim, ci zdrobește și zidul despărțitor între omenirea păcătoasă și exclusiv orientată către cele materiale, o lume egoistă. (...) Răul este pironit și desființat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care dăruiește Apostolilor, ce vor lucra prin Duhul Sfânt, odată cu pogorârea Duhului Sfânt și întemeierea Bisericii, taina pe care El a lucrat-o. O vor aplica oamenilor, care pot să primească de la Cel ce poate să ierte păcatele, de la Dumnezeu prin reprezentanții Săi, care sunt doar martori și cei care împărtășesc harul iertător al lui Dumnezeu, pentru că lor le-a fost dat acest dar special instituit în Taina Sfintei Spovedanii”.
De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți la împlinirea binelui. „Bucuria Învierii Domnului este cea mai prezentă în viața și în activitatea Bisericii. Ne rugăm lui Dumnezeu în această zi binecuvântată, a doua zi de Paști, să adie asupra sufletelor noastre adiere de înviere, adică să aducă acel entuziasm care să ajute la împlinirea binelui. Prin rugăciunea și acțiunile noastre, care suntem bine înrădăcinați în adevărurile veșnice ale Evangheliei, putem să-i ajutăm și pe cei necunoscători sau pe cei îndepărtați. (...) Să ne ajute Dumnezeu ca lucrarea aceasta a Învierii să se extindă asupra întregului nostru neam. Paraclisul Catedralei Naționale, dintru început, prin lucrarea deosebită care se desfășoară aici, este deja o chemare și o adiere de înviere către neamul nostru”, a precizat Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.
La final, toți credincioșii au primit Pastorala de Paști a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.