La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Zi de hram la Parohia „Buna Vestire”-Giulești din București
Credincioșii parohiei bucureștene „Buna Vestire”-Giulești au trăit sâmbătă, 25 martie, în zi de hram, momente de aleasă prăznuire deoarece în mijlocul lor a poposit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, părintele consilier eparhial Ionuț Tutea a fost instalat ca noul preot paroh al comunității.
Biserica Parohiei „Buna Vestire”-Giulești din sectorul 6 al Capitalei a fost sâmbătă o oază de liniștire duhovnicească în agitația orașului pentru credincioșii veniți în număr mare să se roage aici în bună rânduială. Întrucât biserica este așezată și sub ocrotirea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, cei prezenți s-au închinat și la racla ce adăpostește un fragment din moaștele sfintei, aflată în patrimoniul sacru al parohiei.
Din soborul de clerici care au slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul au făcut parte: părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Florin Cătălin Dabu, protopop al Protoieriei Sector 6 Capitală; părintele Lucian Gheorghe; părintele Matei Velea; părintele Marian Voinea și părintele Emanuel Eugen Oprea, slujitori la această parohie.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pasajului evanghelic rânduit, ierarhul a arătat importanța Maicii Domnului în istoria mântuirii: „Cinstirea Maicii Domnului începută de Elisabeta nu s-a întrerupt. Ucenicii Mântuitorului au cinstit-o în mod deosebit. Întreaga istorie a Bisericii cunoaște momente deosebite de cinstire, în afara celor numeroase care sunt concretizate prin tot atâtea rugăciuni, cereri, cântări, acatiste și paraclise, așa cum ne spune și Acatistul: «înțelegerea cea neînțeleasă căutând Fecioara să o înțeleagă a strigat». Această înțelegere neînțeleasă pe care o căuta Fecioara a dus la alte multe cântări și rugăciuni pe care cea mai mare parte dintre fiii Bisericii le cunosc”.
De asemenea, în această zi a fost instalat și noul preot paroh al comunității, părintele consilier eparhial Ionuț Tutea, care își va începe activitatea administrativă începând cu 1 aprilie. „Am venit cu bucurie în această frumoasă zi de primăvară într-o parohie importantă din Protoieria Sector 6 Capitală. Importanța acestei zile pentru parohie este dată și de faptul că la această biserică a fost instalat astăzi un nou preot paroh, în persoana părintelui consilier eparhial Ionuț Tutea, care va prelua oficiul de paroh începând cu data de 1 aprilie a acestui an. Nădăjduim că va continua frumoasa activitate ce se desfășoară la această biserică. De altfel, părintele vine să continue lucrarea părintelui Lucian Gheorghe, care a slujit parohia în această funcție timp de 36 de ani. Și noul paroh are o experiență acumulată, dacă amintim de cei 25 de ani de preoție, dintre care 15 ani de slujire la această parohie”, ne-a declarat părintele Florin Cătălin Dabu, protopop al Protoieriei Sector 6 Capitală.
La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii şi enoriaşii lăcaşului de închinare trecuți la Domnul.