Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Zi de sărbătoare pentru credincioșii parohiei bucureștene Bărbătescu Vechi
În Duminica Vameșului și a Fariseului, 13 februarie 2022, credincioșii Parohiei Bărbătescu Vechi din sectorul 5 al Capitalei au trăit clipe de aleasă bucurie duhovnicească. În mijlocul comunității parohiale s-a aflat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a sfințit lăcașul de închinare de la demisolul noii biserici parohiale, aflată în construcție, săvârșind totodată aici și prima Sfântă Liturghie.
Sărbătoarea comunității a debutat în dimineața acestei zile când, la finalul slujbei Utreniei, la demisolul noii biserici a Parohiei Bărbătescu Vechi a poposit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a sfințit prin stropire cu agheasmă lăcașul de rugăciune închinat Sfinților Teodor Tiron și Valentin. Ierarhul a săvârșit aici prima Sfântă Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte pr. Valer Ulican, protopop al Protoieriei Sector 5 Capitală, pr. Viorel Dincă, secretar în cadrul Protoieriei Sector 5 Capitală, părintele paroh Cezar Gherasim, precum și alți preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul rânduit, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon un tânăr teolog.
După citirea pasajului evanghelic ce ilustrează Pilda vameșului și a fariseului, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit sensurile duhovnicești ale textului lecturat. Preasfinția Sa a vorbit mai întâi despre perioada bisericească a Triodului, în care creștinii ortodocși au intrat începând cu această zi: „Perioada pe care o începem în această duminică este perioada celei mai stăruitoare rugăciuni pe care fiecare dintre noi se cuvine să o aducă Domnului. Este o perioadă formată din trei săptămâni de pregătire până la începutul Sfântului și Marelui Post, urmate de cele șase săptămâni ale Postului și de Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului. Fiecare creștin petrece acest timp sub semnul rugăciunii și al pocăinței, după evlavia și dorința proprie, întrucât acum avem îndeosebi posibilitatea de întoarcere la Dumnezeu”.
În continuare, ierarhul a arătat că deseori ne asemănăm, după faptele și comportamentul nostru, fariseului din textul evanghelic: „Pilda pe care am auzit-o astăzi este rostită de Mântuitorul pentru cei care se considerau drepți și îi disprețuiau pe alții. Chiar dacă personajul cu care a început pilda ne displace, trebuie să recunoaștem că adeseori avem aceeași atitudine și noi. Acesta a venit la Templu și, în loc să se roage, amintea calitățile pe care probabil le deținea, ca și cum Dumnezeu nu le-ar fi cunoscut. Cele două tipologii, cele două feluri de rugăciune, erau complet diferite. În timp ce unul Îi vorbea lui Dumnezeu aproape de pe aceeași treaptă, celălalt își recunoștea starea de păcat și neputință în care se afla și nu dorea decât să rostească din toată inima: «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului!» (Luca 18, 13). Cuvintele Mântuitorului, Care a spus că vameșul cel plin de smerenie s-a întors mai îndreptățit pentru a primi milostivirea lui Dumnezeu, ne umplu și pe noi de nădejde. Această Evanghelie ne îndeamnă să medităm la felul în care gândim, ne rugăm și îi tratăm pe ceilalți”.
Modele de rugători
Pornind de la rugăciunea autentică a vameșului și amintind faptul că anul 2022 este închinat rugăciunii în Patriarhia Română, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a ilustrat câteva modele de rugători, întâlnite în paginile Sfintei Scripturi: „Ne aducem aminte de rugăciunea plină de umilință rostită de Profetul și Regele David. Cuvintele lui, înscrise în mod deosebit în textele psalmilor, străbat veacurile. Solomon, care s-a învrednicit să ridice Templul lui Dumnezeu, s-a rugat în ziua inaugurării lui astfel: «Să-Ți fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea la templul acesta, la acest loc, pentru care Tu ai zis: «Numele Meu va fi acolo»; să asculţi strigarea şi rugăciunea cu care robul Tău se va ruga în locul acesta» (3 Regi 8, 29). Ne mai amintim și de rugăciunea stăruitoare a Profetului Ilie care, atunci când s-a rugat, a încuiat cerul trei ani și jumătate. Tot în urma rugăciunii sale, Dumnezeu a coborât foc din cer, care a mistuit jertfa de pe Muntele Carmel, iar mai târziu Domnul a trimis ploaie pe pământ. Mântuitorul i-a învățat pe ucenicii Săi să se roage, oferindu-le lor și nouă un înalt model de rugăciune, cea mai cunoscută fiind Rugăciunea Domnească, pe care suntem datori să o rostim mereu”.
În încheiere, ierarhul a remarcat faptul că sfințirea acestei biserici și săvârșirea primei Sfinte Liturghii constituie începutul unei noi etape din viața comunității parohiale. Totodată, Preasfinția Sa a subliniat că orice biserică are o valoare inestimabilă întrucât lăcașul de cult constituie spațiul în care oamenii se pot întoarce la Dumnezeu și se pot mântui.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a acordat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ordine și diplome bisericești persoanelor care s-au implicat în mod deosebit în realizarea lucrărilor noii biserici parohiale: Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici a fost acordat părintelui paroh Cezar Gherasim; Diploma de Onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României” a fost acordată părintelui Aurelian Mirea și Doinei Mirea, precum și lui Gheorghe Mușat; Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost oferită Consiliului parohial al Parohiei Bărbătescu Vechi.