„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Zi festivă pentru seminariştii de la Dorohoi
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob“ din Dorohoi, judeţul Botoşani, a avut loc marţi, 18 martie, un program festiv prilejuit de împlinirea a 90 de ani de la înfiinţare şi 20 de ani de la reînfiinţare. Profesorii şi elevii seminarişti s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. După sosirea invitaţilor, au avut loc vernisarea expoziţiei fotografice „Seminarul Teologic Dorohoi - Şcoala de la Răscruci în 90 de cadre de ieri şi de azi“, lansarea noului site www.seminaruldorohoi.ro şi o slujbă de pomenire pentru profesorii, elevii şi binefăcătorii seminarului trecuţi la Domnul.
Programul aniversar a continuat la Sala Teatrului din Dorohoi. Aici, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Tradiţie şi înnoire la Seminarul Teologic din Dorohoi“. Preasfinţia Sa a acordat, din partea Patriarhului României, Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei - Ocrotitorul României“ pentru Seminarul Teologic din Dorohoi, iar părintelui profesor Constantin Muha, directorul seminarului, i-a conferit Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru clerici. De asemenea, părintele director a mai primit Ordinul „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei“ din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. Părintele Constantin Muha a oferit Diplome de Excelenţă pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan şi pentru cei care au sprijinit activitatea didactică a seminarului de-a lungul timpului. A urmat lansarea cărţilor „Seminarul Teologic Dorohoi - Trecut şi Prezent - File de monografie“ şi „Restituiri - fragmente din opera teologică a părintelui Dumitru Furtună“, precum şi un spectacol susţinut de membrii Cenaclului „Haris“ din cadrul seminarului. (G.C.P.)