În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Zile de bucurie duhovnicească în cetatea Iașilor
Sfânta Parascheva a adunat și în acest an mulțime de pelerini la Iași, timp de o săptămână închinându-se la racla cu sfintele sale moaște sute de mii de pelerini. Tradiționalul pelerinaj de la Iași a culminat sâmbătă, 14 octombrie, în ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, când a fost săvârșită Sfânta Liturghie la un Altar amenajat în proximitatea catedralei de către un sobor de 26 de arhierei români și străini sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Kastelli şi Viannos (Grecia).
Străzile Iașiului au fost sâmbătă neîncăpătoare pentru zecile de mii de credincioși veniți să își spună necazurile sau să îi mulțumească celei care de aproape patru secole ocrotește întreaga Moldovă. După ore întregi de așteptare în liniște și rugăciune, oboseala pelerinilor a dispărut după ce au trecut pe la baldachin, Sfânta Parascheva și Sfântul Andrei umplând de lumină și bucurie chipurile ostenite.
Hramul cel mare al Iașilor a adunat în această perioadă, în capitala Moldovei, sute de mii de credincioși din întreaga lume ortodoxă pentru a se închina la cinstitele moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Ierarh Andrei Criteanul.
Sâmbătă, 14 octombrie, a fost săvârșită Sfânta Liturghie la un Altar amenajat în apropierea Catedralei Mitropolitane, spre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din oraș, de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Kastelli şi Viannos, Înaltpreasfințitul Părinte Daniil, Mitropolit de Aksum şi Exarh al Etiopiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Ștefan, Mitropolit de Chkondidi, Tsageri și Lentekhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Preasfințitul Părinte Porfirie, Episcop de Neapoleos, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul ortodox român al Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Preasfinţitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite în acest an de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iaşi, condus de către lect. univ. dr. Consuela Radu-Ţaga. Înainte de Sfânta Liturghie, ierarhii s-au închinat la cinstitele moaște ale celor doi sfinți.
După citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a citit mesajul transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Bucuria întâlnirii cu Sfinţii lui Dumnezeu”.
Tot în cadrul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andreas le-a transmis pelerinilor un cuvânt de binecuvântare cu prilejul sărbătorii Moldovei:
„Sfântul Andrei Criteanul și Sfânta Parascheva din Epivata au primit harul Duhului Sfânt pentru că și-au petrecut viața în rugăciune și au devenit purtători ai rugăciunii neîncetate. Rugăciunea curată și neîncetată i-a făcut părtași la tainele sfinte ale slavei lui Dumnezeu. Ei au devenit Sfinții noștri, martori ai tainelor Bisericii și culturii Ortodoxe.
Cu mințile luminate și cu inima purificată de patimi, astăzi, la Iași, Sfinții Parascheva și Andrei au devenit și rămân primitori și emițători ai tainei harului Duhului Sfânt, purtători de Dumnezeu și purtători de Hristos, rugându-se pentru pacea lumii care este încercată în prezent în Ucraina și Orientul Mijlociu, dar și pentru pace în Bisericile Ortodoxe”. Spre finalul Liturghiei, Părintele Mitropolit Teofan a invitat şi a premiat pe scenă zece persoane, tineri care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învăţătură, dar şi vârstnici cu o vieţuire deosebită. Aceștia au primit din partea chiriarhului cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni.
Un gând de recunoștință a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan la sfârșit, pentru miile de pelerini care s-au rugat timp de câteva ore și în special pentru cei care au așteptat la rând ore întregi, în frig și umezeală, pentru a se închina la Sfânta: „Se cuvine a mulțumi celor care au făcut posibilă această sfântă sărbătoare. Mulțumire aducem lui Dumnezeu, Care toate le ține în mâna Sa. El ne ține întru ființă, ne iartă, ne binecuvântează și, mai presus de toate, ne iubește. Aducem mulțumire Sfinților Parascheva și Andrei pentru rugăciunea pe care o înalță la Dumnezeu și darul rugăciunii lor coboară peste noi. Sfânta Parascheva ne învață că drumul rugăciunii este oglinda creștinului adevărat. Iar Sfântul Andrei Criteanul ne învață drumul pocăinței, care înseamnă întoarcerea minții noastre de la cele superficiale la cele de adâncime. Întoarcerea minții noastre la esență, adică la Dumnezeu, pentru că, precum ne sunt gândurile, așa ne este și viața”.
Potrivit estimărilor oferite de Jandarmeria Română, peste 247.000 de oameni au trecut până sâmbătă la prânz pe la baldachinul celor doi sfinți. Totodată, peste 50.000 de credincioși așteptau în rând pentru a ajunge în curtea Catedralei Mitropolitane.