Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Zile de sărbătoare la Mănăstirea Secu
Şi anul acesta, cu prilejul cinstirii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul şi pomenirii Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, episcopul Romanului, peste o mie de credincioşi din întreaga ţară au venit la hramul Mănăstirii Secu din judeţul Neamţ.
La Mănăstirea Secu, din judeţul Neamţ, au fost zile de sărbătoare. Ieri, în prezenţa a numeroşi credincioşi, au fost pomeniţi Sfântul Varlaam, mitropolitul Moldovei, şi Sfântul Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, episcopul Romanului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Pelerinii veniţi la sărbătoare au putut să se închine la moaştele Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, şi la mormântul Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, aflat în absida din dreapta mănăstirii, canonizat alături de alţi opt sfinţi nemţeni în anul 2008. Prăznuirea de ieri a fost precedată de sărbătorirea, în urmă cu două zile, când se cinsteşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a hramului străvechii aşezări monahale, care reuneşte pelerini din toate colţurile ţării la Mănăstirea Secu. Anul acesta, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a fost cinstit la Mănăstirea Secu prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, înconjuraţi de un sobor de peste 20 de stareţi, preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii. În prima parte a cuvântului rostit după citirea Evangheliei zilei, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Calinic a subliniat înţelepciunea alcătuirii calendarului ortodox şi importanţa sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare de origine scripturistică: "Sfântul Ioan Botezătorul este marele prooroc, sfânt şi drept, care încheie Vechiul Testament şi care deschide uşa Noului Testament. De aceea, alcătuitorii calendarului nostru au aşezat pomenirea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul în data de 29 august şi, la două zile distanţă, începerea anului bisericesc". La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea credincioşilor care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtăşanii, a urmat cuvântul de învăţătură rostit de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a arătat cum ne putem apropia de calea pe care Dumnezeu a rânduit-o pentru fiecare dintre noi, asemeni Sfântului Ioan Botezătorul. "Văzând toate lucrurile minunate din viaţa sfântului, trebuie să tindem şi noi să ne împlinim calea rânduită de Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, încă dinainte de facerea lumii. Şi pentru a-şi împlini această cale şi scopul suprem al vieţii, omul este chemat să împlinească trei lucruri: să fie temător de Dumnezeu, să se ferească de beţie, de desfrâu şi de ucidere şi să aibă simţul pocăinţei şi al rugăciunii", a spus IPS Teofan. În încheiere, arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, a ţinut să mulţumească ierarhilor, părinţilor slujitori şi credincioşilor pentru prezenţă şi pentru împreuna rugăciune.