În Duminica a 30‑a după Rusalii, 24 noiembrie, credincioșii care au poposit preț de câteva ceasuri în Catedrala Patriarhală în duh de rugăciune l‑au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Varlaam
Zilele Basarabiei, la Bucureşti
Duminică, 27 martie, se împlinesc 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cu acest prilej, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti desfăşoară, între 25 şi 27 martie, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului "Zilele Basarabiei".
Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, cu sprijinul partenerilor (Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Universitatea din Bucureşti, Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, instituţii media), va desfăşura o serie de activităţi cultural-artistice care vor marca împlinirea a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Astfel, astăzi, 25 martie, de la ora 10:00, în Sala Senatului a Universităţii din Bucureşti, are loc deschiderea oficială a festivalului. La eveniment vor fi prezente personalităţi importante din mediul cultural, istoric, academic şi jurnalistic, ce vor consemna importanţa istorică a datei de 27 martie şi însemnătatea acesteia pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Festivalul va continua cu vernisajul unei expoziţii de afişe cu titlul "Utopia podului de flori", care abordează relaţiile interumane ale românilor pornind de la evenimentul din 6 mai 1990. De asemenea, vor fi o proiecţie de film şi un concert de muzică populară. Sâmbătă, la ora 14:00, în incinta Bibliotecii Centrale Universitare, va avea loc o dezbatere pe tema "Unitatea românilor de pretutindeni", urmată de o expoziţie de fotografie cu titlul "Libertatea în imagini". Slujbă de pomenire la Mănăstirea Cernica Duminică, 27 martie, în ziua în care s-a înfăptuit unirea, la ora 12:00, la Mănăstirea Cernica vor fi depuse coroane şi flori la mormintele înfăptuitorilor unirii, printre care se numără Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va săvârşi o slujbă de pomenire. În continuare se vor depune lumânări la Hanul lui Manuc, locul în care s-a semnat anexarea Basarabiei la 1812. "Acţiunea este deja o tradiţie prin care sute de studenţi îşi exprimă recunoştinţa şi aprecierea faţă de cei care au luptat pentru propăşirea valorilor neamului românesc. Unirea Basarabiei cu România a fost posibilă datorită personalităţilor istorice care la 1918 au avut curajul să realizeze actul pe care şi-l doreau toţi românii. Membrii Sfatului Ţării merită un omagiu deosebit pentru lupta pe care au dus-o pentru valorile fundamentale ale neamului românesc. De aceea, Festivalul "Zilele Basarabiei" este dedicat tuturor românilor conştienţi de propriul trecut istoric, precum şi de valorile culturale şi spirituale pe care le împărtăşesc acum, ca şi la 1918, românii din cele două state româneşti", ne-a declarat Ştefan Miron, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti.