La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Zilele Credinței și Culturii în Caraș-Severin
Credința și cultura și-au dat mâna pentru o săptămână în județul Caraș-Severin, în cadrul celei de-a XI-a ediții a manifestării cultural-spirituale „Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului”, astfel că, în perioada 23-30 aprilie, oameni ai Bisericii, oameni de cultură și credincioși doritori de a descoperi cultura și prin lumina credinței au participat la o serie de activități spirituale, culturale și artistice menite să deschidă noi perspective asupra importanței credinței în societate.
Manifestarea cultural-spirituală a debutat, în Duminica Tomii, cu hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de un sobor de ierarhi. Au fost aduse spre închinare un fragment din moaștele Sfintei Maria Magdalena de la Mănăstirea Pantocrator din Episcopia Alexandriei și Teleormanului și icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra și de la Parohia Măru. Sfânta Liturghie a fost urmată de un scurt moment folcloric, în care grupuri de copii și tineri îmbrăcați în porturi populare au prezentat dansuri specifice Banatului Montan.
Zilele de luni și marți s-au aflat sub egida Simpozionului Internațional „Jertfă și Mărturisire”, desfășurat la Oravița, întregind astfel importanța culturală a orașului, întrucât anul acesta cel mai vechi teatru din România care se află aici, Teatrul „Mihai Eminescu”, a împlinit 200 de ani de la înființare. Simpozionul a adus în dezbatere teme cultural-religioase interesante, dar și vernisarea expoziției fotodocumentare, „Biserica Ortodoxă din Banat în perioada regimului communist”, toate acestea aflându-și izvorul în Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești, dar și al comemorării Patriarhului Justinian, a Episcopului martir Veniamin Nistor și a apărătorilor Ortodoxiei în țară și în Banat în perioada comunistă.
Miercuri, 26 aprilie, a fost ziua dedicată tinerilor și a proiectelor desfășurate de aceștia în cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. Pe lângă discuțiile cu privire la proiectele tinereții lor, a avut loc și festivitatea de premiere la nivel eparhial a Concursului național de creație „Icoana și Școala mărturisirii”, derulat de Patriarhia Română.
Joi, 27 aprilie, în Obreja, s-a desfășurat festivalul închinat doinitorului Banatului, regretatul artist Achim Nica, festival care a început cu slujba Parastasului oficiată în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. În continuare, cântăreți de muzică folclorică și oameni de cultură și-au adus tributul în memoria lui Achim Nica în cadrul celei de-a cincea ediții a festivalului care poartă numele marelui cântăreț.
După-amiază, în Catedrala Episcopală din Caransebeș s-a desfășurat cea de-a opta ediție a Festivalului de muzică religioasă „Miron Cristea”, unde 13 coruri parohiale din județele Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara au vestit prin cântare bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos, întărind importanța pe care o are activitatea muzicală corală în viața Bisericii și a credincioșilor.
Glasuri angelice de copii și tineri din 11 coruri s-au unit în cea de-a 35-a ediție a Festivalului „Timotei Popovici” dedicat micilor îngeri, vestitori ai luminii și bucuriei, la Casa de cultură „Dumbrăvița” din Marga, în cea de-a cincea zi de credință și cultură în Banatul de Munte.
Ultimele două zile au adus, la Casa de cultură „George Suru” din Caransebeș, cea de-a opta ediție a Festivalului de poezie în grai bănățean „Credință și Lumină”, și piesa de teatru „Mironosițele” scrisă de Victor Ion Popa și jucată de elevi ai Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.