IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Zilele „Mitropolit Veniamin Costachi” la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț
În zilele de 12-13 decembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, s-a desfășurat activitatea spiritual-științifică „Zilele Mitropolit Veniamin Costachi”, aflată la a 5-a ediție, acțiune în cadrul căreia școala teologică nemțeană și-a cinstit patronul cultural.
Evenimentele au fost deschise prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele director Viorel Laiu, împreună cu un sobor de preoți profesori, la finalul căreia a fost săvârșit Parastasul pentru Mitropolitul Veniamin Costachi și familia sa, ne-a transmis părintele arhim. Mihail Daniliuc, profesor la instituția de învățământ teologic și egumen al Schitului Vovidenia din Neamț. De asemenea, a fost săvârșit și un Te Deum pentru binefacerile revărsate peste elevii, profesorii și ostenitorii străvechii școli teologice nemțene.
După slujbele din biserică a avut loc vernisarea a trei expoziții realizate de elevii seminariști de la Secția patrimoniu cultural, coordonați de profesorii Dan Țârdea și Oana Grădinaru. Prima, intitulată „Sfântul Paisie în iconografie și grafică”, a cuprins icoane și lucrări în grafică, reprezentând aspecte din viața Sfântului Paisie de la Neamț. În cea de-a doua, intitulată „Artă și rugăciune”, au fost expuse câteva exponate cu motive religioase, realizate din argilă de elevii patrimoniști, coordonați de meșterul popular Ionela Lungu. A treia expoziție a cuprins globuri cu motive religioase și populare pentru bradul de Crăciun, pe care elevii le-au pus în vânzare în vederea strângerii de fonduri pentru sprijinirea oferirii de daruri copiilor nevoiași.
Evenimentul a continuat în Aula Mihai Eminescu a seminarului, unde profesor univ. dr. Florin Pintescu, decanul Facultății de Istorie și Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a susținut conferința cu titlul: „Interferențe cultural-religioase în sudul Bucovinei, în secolele XV-XVII”.
A doua zi, după cuvântul de salut adresat de părintele director Viorel Laiu, în care a subliniat și importanța acestui eveniment, au urmat mesajele transmise de ceilalți participanți. Au vorbit pr. prof. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului din Botoșani, prof. Monica Asofiei, directorul Seminarului de la Mănăstirea Agapia, prof. Marian Ionescu, director-adjunct al Seminarului Teologic din Galați. Cuvântul de salut din partea Liceului Teologic din Piatra Neamț a fost rostit de părintele prof. dr. Ștefan Oprea, iar părintele prof. Ionuț Apetrei a transmis mesajul din partea Seminarului Teologic din Dorohoi. Seminarul din Huși a fost reprezentat de prof. Ciprian Bogdan, care, la rându-i, a susținut o scurtă alocuțiune.
A urmat, apoi, susținerea referatelor de către elevi de la seminarii din Galați, Dorohoi, Botoșani, Agapia, Iași, Huși, Piatra Neamț și de la școala gazdă, tema simpozionului „Sfântul Paisie de la Neamț, interferențe spirituale, istorice și culturale”.
În continuare, părintele profesor arhim. Mihail Daniliuc, coordonatorul simpozionului, a prezentat motivația alegerii temei prezentei manifestări non-formale, dorite ca o încununare a activităților organizate de școala teologică nemțeană în Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, cu scopul de a evidenția faptul că rugăciunea este temelia vieții și creșterii spirituale a omului, este mântuitoare și sfințitoare, deoarece ne umple de prezența iubirii lui Dumnezeu. Comemorarea în chip solemn a celor trei mari sfinți rugători, între ei, Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, de la nașterea căruia, la 21 decembrie, se împlinesc 300 de ani, se face pentru a avea modele puternice de oameni care au practicat rugăciunea, au explicat-o și au arătat, prin propria lor existență, că rugăciunea este izvor de bucurie și de putere spirituală, izvor de pace și de iubire față de Dumnezeu și de semenii noștri.
După prezentarea referatelor, elevii seminarului nemțean au pregătit mai multe momente artistice.
La finalul manifestării, elevii și profesorii participanți au primit diplome, iar părintele director Viorel Laiu a mulțumit tuturor participanților.