De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, ediţia a XVIII-a
Mitropolitul Visarion Puiu este omagiat în aceste zile la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ, cu prilejul împlinirii a 135 de ani de când s-a născut. Duminică, 23 februarie, la mormântul ierarhului din Paris a fost oficiată slujba Parastasului de către IPS Iosif. La Muzeul de Istorie din Roman a avut loc ieri Simpozionul internaţional „135 de ani de la naştere şi 50 de ani de la naşterea în ceruri a mitropolitului Visarion Puiu”.
În perioada 26-28 februarie 2014, la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ au loc „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, ediţia a XVIII-a, cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la naştere şi a 50 de ani de la trecerea sa în ceruri. Evenimentul este organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, înconjurat de un sobor de preoţi, a oficiat duminică, 23 februarie 2014, Parastasul pentru mitropolitul Visarion Puiu, aflat în Cimitirul Montparnasse din Paris. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Florin Ţuscanu, preşedintele Asociaţiei „Mitropolit Visarion Puiu”. „Am avut bucuria de a ajunge mai întâi în localitatea Viels-Maison, acolo unde la 10 august 1964 mitropolitul Visarion Puiu s-a stins la vârsta de 80 de ani. În cimitirul acestei localităţi am mers la primul său mormânt. Am avut bucuria să întâlnim oameni care l-au cunoscut pe Visarion Puiu şi persoane care l-au însoţit pe vrednicul ierarh pe ultimul drum. Am fost apoi în Cimitirul Montparnasse din Paris, unde au fost strămutate rămăşiţele pământeşti ale mitropolitului, prin grija părintelui Mihail Costandache, în anul 1992. La finalul Sfintei Liturghii, am evocat personalitatea mitropolitului Visarion, în faţa mulţimii mari de români prezente la slujbă”, a amintit pr. Florin Ţuscanu. Ieri, 27 februarie 2014, mitropolitul Visarion Puiu a fost pomenit în cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala arhiepiscopală din Roman şi în cadrul Parastasului săvârşit de un sobor de preoţi. În Sala Unirii a Muzeului de Istorie din Roman a avut loc apoi Simpozionul internaţional „135 de ani de la naştere şi 50 de ani de la naşterea în ceruri a mitropolitului Visarion Puiu”. „La simpozionul internaţional de la Roman din acest an avem participanţi din patru ţări. S-au adus noi mărturii legate de viaţa şi opera ierarhului. Totodată, am pregătit manifestările ample care se vor desfăşura în luna august a acestui an la Mănăstirea Neamţ, acolo unde mitropolitul Visarion Puiu şi-a pregătit mormântul. La Roman s-au consemnat astăzi (n.r. ieri, 27 februarie) noutăţi din arhive legate de anii de exil ai ierarhului”, a relatat pr. Florin Ţuscanu.
„Acte de preţuire şi de recunoştinţă”
În această dimineaţă, va avea loc un pelerinaj pe urmele mitropolitului Visarion Puiu. La Paşcani, oraşul în care s-a născut ierarhul, vor avea loc o serie de activităţi organizate de Protopopiatul Paşcani şi Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” din Paşcani. „În continuare, vom merge la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ, care va găzdui o evocare intitulată «In memoriam Visarion Puiu». De asemenea, vom vizita împreună cu toţi invitaţii noştri veniţi la aceste manifestări Casa Memorială a mitropolitului Visarion Puiu şi Muzeul «Mihail Sadoveanu» de la Schitul Vovidenia. Apoi, vom oficia o slujbă de pomenire la mormântul părintelui arhidiacon Ioan Ivan, care a fost pentru noi unul dintre cei dintâi cercetători care s-au aplecat asupra vieţii mitropolitului Visarion”, a adăugat pr. Florin Ţuscanu. „Zilele Mitropolit Visarion Puiu” se vor încheia astăzi la orele amiezii la Mănăstirea Neamţ, unde se va discuta despre evenimentele din vara acestui an, când se vor marca 50 de ani de când mitropolitul Visarion Puiu a plecat la Domnul. „Considerăm că evenimentele din aceste zile sunt acte de preţuire şi de recunoştinţă pe care le aducem marelui ierarh, pentru devotamentul său, pentru dragostea faţă de Biserică şi pentru a-l reaşeza în galeria marilor oameni ai Bisericii noastre pe care i-a dat pământul Moldovei. Suntem încredinţaţi că Dumnezeu va rândui o zi în care Visarion Puiu va fi reaşezat acolo unde îi este locul întru nemurire şi neuitare. Aşteptăm ziua în care Visarion Puiu să fie reînhumat la Schitul Vovidenia, unde şi-a pregătit mormântul din timpul vieţii”, s-a exprimat pr. Florin Ţuscanu.