De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Zilele "Mitropolit Visarion Puiu", la Roman
Mâine, debutează în Episcopia Romanului manifestările celei de-a XIV-a ediţii a „Zilelor Mitropolit Visarion Puiu”. Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 75 de ani de la înscăunarea ca Mitropolit al Bucovinei a acestui ierarh de excepţie al Bisericii Ortodoxe Române, despre care pr. protoiereu Florin -Aurel Ţuscanu, preşedintele Asociaţiei „Visarion Puiu”, spunea că a fost “un curajos luptător pe care l-a dat rezistenţa anticomunistă, o personalitate copleşitoare a Bisericii noastre”. Mâine, 26 februarie, în sala de festivităţi a Protoieriei Roman, la ora 9:30, va fi vernisată o expoziţie fotodocumentară dedicată marelui ierarh, urmată la ora 13:00 de o sesiune de comunicări ştiinţifice, care se va desfăşura în Sala Unirii a Muzeului de istorie din oraş. În cadrul sesiunii de comunicări, vor fi lansate revista “Valori perene” şi volume semnate de Adrian Nicolae Petcu şi George Enache. Sâmbătă, începând cu ora 10:00, se va oficia o slujbă de pomenire în memoria Mitropolitului Visarion, după care, participanţii la eveniment vor merge pe urmele marelui ierarh la Paşcani, la troiţa din Fântânele şi la Mănăstirea Miclăuşeni. Duminică, în ultima zi a manifestărilor, după slujba arhierească de la Catedrala arhiepiscopală din Roman, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va evoca personalitatea celui omagiat.
Mitropolitul Visarion Puiu s-a născut la 27 februarie 1878 la Paşcani şi a trecut la Domnul la 10 august 1964, fiind în exil, în Franţa. Din cauza poziţiei sale anticomuniste, în anul 1944, a trebuit să se refugieze în Occident. În 1946 a fost condamnat la moarte în contumacie şi excomunicat de către Sfântul Sinod în 1950. La 25 septembrie 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a reabilitat post-mortem.