La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Zilele Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Bacău
În perioada 22-24 iunie, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Bacău au avut loc zilele parohiei, cu ocazia hramului.
În ziua de 22 iunie a fost adusă Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, apoi a fost săvârșită slujba Acatistului de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Ierarhul a binecuvântat începutul evenimentelor religioase și a subliniat importanța rugăciunii în momentele de încercare ale vieții. Astfel, tinerii prezenți au fost binecuvântați pentru examenele pe care le vor susține, iar credincioșii au fost întăriți duhovnicește prin rugăciunile de binecuvântare și dezlegare, accentuându-se perioada deosebită a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Vineri dimineață a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, iar seara a fost săvârșită slujba Vecerniei, răspunsurile la strană fiind date de corul cântăreților bisericești din Protopopiatul Bacău.
Ziua de hram, sâmbătă, 24 iunie, a fost încununată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoți. În cuvântul de învățătură, părintele vicar a subliniat faptul că sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul este un praznic al tainei și al tăcerii, dar și un moment al laudei și al smereniei. Totodată, credincioșii prezenți au marcat și Ziua Universală a Iei prin purtarea costumului național.
La final, pr. paroh Marius Popescu a mulțumit tuturor celor prezenți, iar credincioșii au primit câte un pachet cu hrană și un buchețel de flori.