De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Zilele şcolii la Liceul Teologic din Oradea
În cursul acestei săptămâni, în apropierea prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, patronii spirituali ai învăţământului din întreaga lume ortodoxă, Liceul Teologic Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea derulează o serie de activităţi culturale, artistice, ştiinţifice şi religioase dedicate Zilelor şcolii.
După ce luni, 24 ianuarie, s-a desfăşurat un moment omagial dedicat Unirii Principatelor, în organizarea Catedrei de istorie, marţi, 25 ianuarie, Catedra de limba română a organizat programul cultural-literar "Interferenţe între teologie şi literatură". A fost prezentată viaţa Sfinţilor Trei Ierarhi şi aspecte importante ale învăţăturilor lor pentru tineri, fiind citite fragmente sugestive din operele lor. A urmat o incursiune în istoria literaturii române, cu sublinierea accentelor religioase în operele unor poeţi şi scriitori reprezentativi. O atenţie deosebită a fost acordată scriitorilor Vasile Voiculescu şi Radu Gyr, fiind prezentată biografia acestora, dublată de un recital de poezie şi interpretare muzicală corală a unor versuri scrise de ei. Frumuseţea momentului a fost sporită de prezentarea unei dramatizări după "Basm", de Geo Bogza, şi de un moment de pantomimă, care a ilustrat crearea omului şi darurile speciale cu care acesta a fost înzestrat de Creator. La final a avut loc festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut locuri fruntaşe în cadrul concursului de creaţie literară, artistică şi religioasă "Domn, Domn să-nălţăm!", proiect educativ, cu caracter naţional, iniţiat de Liceul Ortodox şi desfăşurat în perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011. Comunicări şi referate despre Taina Botezului Manifestările au continuat miercuri, 26 ianuarie, când Catedra de teologie a organizat o sesiune de referate şi comunicări ştiinţifice cu tema "Taina Sfântului Botez şi implicaţiile ei în viaţa creştinului", în contextul proclamării anului 2011 ca An omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română. Sesiunea s-a desfăşurat pe două secţiuni. Astfel, la secţiunea profesori, pr. prof. Dorel Leucea a vorbit despre "Pregătirea părinţilor după trup şi a părinţilor duhovniceşti pentru botezul copiilor. Rolul lor în creşterea, educarea şi vieţuirea creştină a celui botezat". Pr. prof. Alin Sonea a extras câteva semnificaţii teologice şi existenţiale din cadrul slujbei Sfintei Taine a Botezului. Secţiunea destinată elevilor a cuprins abordări variate, de la aspecte privind "Semnificaţia numelui primit la botez. Nume necreştine" la "Practici neortodoxe privind săvârşirea botezului", "Botezul pocăinţei şi botezul creştin sau Botezul sângelui şi botezul dorinţei". După susţinerea referatelor, Corul "Diacon Nicolae Firu", dirijat de părintele prof. arhid. Ştefan Lakatos, a încântat participanţii cu diferite piese muzicale din repertoriul religios şi laic. În încheiere, pr. prof. Radu Rus, vicar administrativ al Episcopiei Oradiei şi director adjunct al liceului, i-a felicitat pe toţi cei care au susţinut lucrări în cadrul simpozionului şi a subliniat implicaţiile majore pe care Taina Sfântului Botez le are în viaţa Bisericii, în general, şi a fiecărui creştin, în particular, ca şi importanţa asumării modelului Sfinţilor Trei Ierarhi în viaţa fiecărui teolog.