Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ziua cartierului timişorean Ronaţ
Parohia ortodoxă română Timişoara-Ronaţ a îmbrăcat straie de sărbătoare ieri, 15 august, de praznicul "Adormirii Maicii Domnului", întrucât şi-a serbat hramul. Cu acest prilej, au fost organizate o serie de manifestări religioase şi culturale, la care au participat sute de credincioşi.
Programul religios închinat hramului bisericii din cartierul Ronaţ a debutat din ajunul praznicului, cu oficierea slujbei Vecerniei celei Mari şi a Prohodului Maicii Domnului. A doua zi, începând cu ora 9:00, soborul de preoţi şi diaconi ai parohiei, condus de pr. Nicolaie Mircia, a săvârşit slujba Utreniei, iar de la ora 10:00, Sfânta Liturghie. În cadrul acesteia, zeci de credincioşi au primit împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, diac. Marius Mircia a subliniat importanţa cinstirii Preasfintei Fecioare Maria, cea care, prin naşterea Mântuitorului Hristos, a unit cele pământeşti cu cele cereşti. "Praznicul Adormirii Maicii Domnului este un bun prilej ca toţi credincioşii să ceară cu credinţă Preacuratei toate cererile cele către mântuire. Astăzi, toţi credincioşii se roagă Maicii Domnului şi cu bucurie slăvesc adormirea sa, precum spune şi textul Prohodului: Fericimu-te toţi, Maica lui Hristos, Ceea ce ai pricinuit pe noul Adam, Şi-adormirea-ţi cu credinţă o cinstim". După Sfânta Liturghie, a avut loc slujba de binecuvântare a prinoaselor, a fructelor şi bucatelor aduse de credincioşi în cinstea slăvitului praznic al Maicii Domnului, iar apoi copiii de la Grădiniţa Nr. 4 din cartier au susţinut un scurt program de dans popular. Programul manifestărilor a continuat de la ora 18:00, cu spectacolul artistic susţinut de solişti vocali şi instrumentişti de muzică populară, coordonaţi de prof. Remus Grosu. Evenimentele organizate cu prilejul hramului bisericii din cartierul timişorean Ronaţ au fost organizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, al Consiliului Local, al Casei de Cultură Timişoara şi al Consiliului Consultativ de Cartier-Ronaţ. "Ziua de astăzi reprezintă un prilej de aleasă bucurie pentru toţi enoriaşii Parohiei Timişoara-Ronaţ, iar manifestările cultural-artistice şi religioase contribuie la promovarea credinţei şi a tradiţiilor noastre strămoşeşti. Cartierul Ronaţ a cunoscut o dezvoltare majoră în ultimii ani. Eforturile depuse pentru dezvoltarea cartierului de către autorităţile locale, prin primarul Gheorghe Ciuhandu şi Consiliul Municipal Timişoara, au fost susţinute activ şi de Consiliul Consultativ de Cartier Ronaţ. Ca o încununare a eforturilor depuse pentru binele cetăţenilor, Consiliul Consultativ de Cartier Ronaţ se implică şi pentru menţinerea credinţei şi a tradiţiilor româneşti", a menţionat pr. paroh Nicolaie Mircia. Membrii Consiliului Consultativ de Cartier lucrează pentru binele comunităţii, încurajează iniţiativa locală şi promovează propunerile cetăţenilor cartierelor Timişoarei pentru a fi materializate prin hotărâre de Consiliul Local.