De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ziua Europei la Oradea
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, ziua de 9 mai, Ziua Europei, a fost sărbătorită la Liceul Teologic Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea printr-o serie de activităţi care au culminat cu un concurs de costume naţionale ale ţărilor care fac parte din Uniunea Europeană.
În deschiderea concursului s-a intonat imnul Uniunii Europene, iar directorul Gheorghe Lazăr Erdeli a prezentat importanţa zilei de 9 mai. Prof. Alin Oros a făcut o scurtă incursiune în istoria Europei, arătând de unde a pornit ideea unificării ţărilor europene, definitivată prin ratificarea de către ansamblul ţărilor membre ale Comunităţii Europene a Tratatului de la Maastricht (Olanda), pe 7 februarie 1993. Ţara noastră este membră a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007.
În continuarea programului, elevii liceului au făcut o paradă de costume naţionale, reprezentând diferite ţări, membre ale Uniunii Europene, pe un fundal muzical specific. România a fost reprezentată de două perechi, Alexandra Dansa cu Alexandru Raţiu şi Mădălina Lazăr cu George Alb. Pe lângă parada de costume, perechile au prezentat câteva informaţii istorice despre momentul aderării fiecărei ţări la familia europeană, câteva informaţii geografice specifice, precum şi alte curiozităţi. Ungaria a fost reprezentată de eleva Daiana Szekely. Austria a fost reprezentată de perechea Denisa Jurcan şi Mihai Scarlat. Spania a fost reprezentată de elevii Iulia Lorincz şi Alexandru Boroş. Vechea Eladă a ieşit în evidenţă prin costumele elevilor Denisa Bara şi Vlad Maş, iar Marea Britanie (Scoţia), prin elevul Bogdan Popa. Italia a fost reprezentată de elevul Alexandru Carţiş printr-un frumos costum de duce, iar Franţa a fost reprezentată de perechea Daciana Birţa şi Ovidiu Botiş, printr-un costum de prinţesă şi cavaler.
România, parte a familiei europene
În urma paradei, juriul format din profesori ai liceului au deliberat câştigătorii. Astfel, premiul pentru cea mai frumoasă pereche i-a revenit celei care a reprezentat Austria. Premiul pentru cea mai simpatică pereche i-a revenit Greciei. Ungariei i-a revenit premiul pentru cea mai autentică costumaţie pentru fete. Premiul pentru cea mai originală costumaţie pentru băieţi i-a revenit Scoţiei, iar premiul pentru popularitate - Italiei. România a obţinut premiul pentru cea mai frumoasă pereche îmbrăcată în straie populare şi un premiu special din partea juriului. Marele premiu al juriului a fost acordat perechii ce a reprezentat Franţa.
Pentru organizarea acestui concurs de costume şi a întregului program, prof. Alin Oros a primit din partea juriului un premiu de popularitate.
Prin diversitatea costumelor şi a tradiţiilor tuturor ţărilor, elevii Liceului Teologic au putut să cunoască o parte din specificul şi din bogăţia fiecărei ţări europene şi să conştientizeze că şi România poate sta cu demnitate alături de aceste ţări în Marea Familie Europeană prin bogăţia tradiţiilor şi a obiceiurilor, care fac parte integrantă din cultura şi spiritualitatea poporului român.