De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
„Ziua familiei române” la Gyula
Marţi, 3 noiembrie 2015, în cadrul manifestării „Zilele româneşti la Gyula”, în sala festivă a Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” a avut loc „Ziua familiei române”, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Manifestarea organizată de Autoguvernarea de Naţionalitate Română din Gyula a avut în centrul ei un concurs cu tema „Noi, românii din Ungaria - Obiceiurile şi trecutul istoric al românilor din Ungaria”, la care au participat familii cu membri de diferite vârste din Gyula, care au trebuit să răspundă la mai multe întrebări, legate de personalităţi sau artişti plastici de origine română, instituţii româneşti din Gyula, obiceiuri, sărbători şi publicaţii ale românilor din Gyula, sau din Ungaria, dar şi să participe la probe instructive sau recreative pentru cei mici, ca de pildă să recite o poezie, să cânte un cântec sau să spună o poveste, să arunce la coş câte cinci mingi sau să facă rapid un puzzle.
Juriul acestui concurs a fost format din Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Gyula, Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, şi Iuliana Rad, fostă profesoară în cadrul liceului, aflată la pensie. Concursul a fost moderat de prof. Stela Nicula Machour, care a precizat că această manifestare a fost organizată pentru prima dată în 1994, cu prilejul proclamării Anului Internaţional al Familiei de către ONU şi a mai avut loc şase ori până în prezent, cu participarea unor familii româneşti din diferite localităţi şi în organizarea Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU).
Concursul s-a desfăşurat într-o atmosferă de competitivitate, dar şi de voie bună şi prietenie şi a fost apreciat de toţi participanţii. Premiul I a fost câştigat de familia Cefan, pe locul II s-a situat familia Covaci, iar pe locul al III-lea a fost familia Stăvaru, dar toate familiile participante au primit câte un premiu generos din partea organizatorilor, au fost apreciate de către juriu şi s-au simţit foarte bine împreună la această manifestare-concurs.
„Zilele româneşti la Gyula” vor continua miercuri cu Ziua folclorului românesc, la care vor fi prezenţi oaspeţi de seamă din părţile Caransebeşului (precum Ansamblul „Zestrea Gugulanilor”) şi ale Făgetului, în frunte cu Ioan Olteanu, directorul Ansamblului artistic „Făgeţeana” şi vechi prieten al comunităţii româneşti din Ungaria.