Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ziua femeii creştine în oraşul Calafat
În Duminica Femeilor Mironosiţe, a treia după Sfintele Paşti, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a resfinţit Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din municipiul Calafat, judeţul Dolj. Sfânta Liturghie a fost oficiată în sobor de preoţi şi diaconi.
Credincioşii de pe malul Dunării au participat în număr mare la slujba de resfinţire a bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din oraşul doljean Calafat. Sărbătoarea a început din seara zilei de sâmbătă, atunci când soborul preoţilor slujitori a primit racla cu moaştele Sfântului Ierarh Nifon, adusă din Craiova, de o delegaţie condusă de părintele protosinghel Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei mitropolitane "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie". "Avem nevoie de mame creştine" Sfânta Liturghie a fost oficiată de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu IPS Irineu. La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa şi rolul pe care îl are femeia creştină în Biserică: "Mironosiţele sunt cele dintâi care mărturisesc Învierea Mântuitorului Hristos. De aceea, Biserica noastră, în Duminica a treia de după Sfintele Paşti, aduce cinstire tuturor femeilor creştine. Prin curaj, dăruire şi credinţă, femeia creştină a împlinit un rol deosebit de important în iconomia mântuirii. Ea devine astfel muceniţă, cuvioasă şi mamă prin excelenţă. Dumnezeu a binecuvântat-o încă de la creaţie cu darul de a alunga solitudinea în care se afla Adam şi de a umaniza lumea, îndreptând-o spre Împărăţia cerurilor. Fără ajutorul ei, bărbatul n-ar fi putut răspunde vocaţiei pentru care a fost plăsmuit. Prin urmare, avem nevoie de mame creştine care să nască în curăţenie, să se ferească de patimi, să păstreze unitatea familiei. Este foarte important ca mama să-şi recapete rolul în societate. Într-o lume apăsată de suferinţă şi patimi, femeia creştină are puterea să vestească tuturor bucuria Învierii. Iată de ce această duminică este rânduită de Sfânta Biserică pentru cinstirea femeii creştine şi a misiunii pe care o are în iconomia mântuirii". De asemenea, părintele paroh Ştefan Cotea a ţinut să-i mulţumească IPS Irineu pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor calafeteni. Pentru osârdia depusă în finalizarea lucrărilor de restaurare, Mitropolitul Olteniei i-a acordat părintelui Mihai Cotea rangul de sachelar (purtător de brâu), iar primarului Mircea Guţă o gramată de mulţumire. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a fost ridicată la începutul anilor 1870 de credincioşii din municipiul Calafat, fiind a doua parohie a oraşului. În decursul timpului, a trecut prin mai multe lucrări de restaurare şi consolidare. Ultimul proiect, finalizat anul acesta, a vizat curăţirea picturii şi a fost realizat cu sprijinul primăriei şi al autorităţilor locale, prin osârdia celor doi preoţi slujitori, tată şi fiu, Ştefan şi Mihai Cotea.