La Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”‑Nou, Paraclis Patriarhal, din București, au debutat în această seară, 11 decembrie, evenimentele duhovnicești dedicate sfântului ocrotitor. Racla cu un
Ziua Minorităților Naționale la Bichișceaba, Ungaria
Marți seară, 10 decembrie, în sala festivă a Primăriei din localitatea Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, a avut loc evenimentul tradițional „Ziua Minorităților Naționale”. Acesta se desfășoară anual în preajma zilei de 18 decembrie, care este declarată „Ziua Naționalităților” din Ungaria. Aproximativ 200 de persoane au luat parte la această gală unde au fost reprezentate cele șase naționalități (română, slovacă, germană, poloneză, romă și ucraineană), ce trăiesc în Bichișciaba, de mai bine de 300 de ani, în pace și bună înțelegere cu populația majoritară maghiară. La eveniment au participat și oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Tiberiu Iuhas, președintele Autoguvernării Românești Locale din Bichișceaba; Sárvási Péter, primarul orașului Bichișciaba; Andrzej Kalinowski, consulul general al Poloniei la Budapesta; Felföldi Mária, președinta Autoguvernării pe Țară a Polonezilor din Ungaria; Kiszely András, președintele Autoguvernării Locale Slovace din Bichișciaba; Kovács Erzsébet, președinta Autoguvernării Locale Rome din Békéscsaba; Corina Olaru, redactor la săptămânalul „Cronica” al AȚRU, și alte oficialități.
Copiii de la grădinița slovacă din oraș au prezentat o serbare de Crăciun, după care pianistul polonez Rázga Áron a încântat publicul cu câteva piese muzicale interpretate la pian. Conducătorii Autoguvernărilor locale slovacă, romă, poloneză și română i-au salutat, la rândul lor, pe participanți și au mulțumit primăriei și administrației locale pentru sprijinul oferit în programele desfășurate la școală, grădiniță, festivaluri gastronomice, evenimente bisericești și alte activități, care i-au ajutat să își prezinte limba și tradițiile proprii și să își conserve identitatea națională. Au fost acordate premii (diplomă, medalie, plachetă și flori) câte unei persoane aparținând unora dintre naționalitățile prezente (romă, slovacă, poloneză și română).
Din partea comunității românești, premiul pentru naționalități i-a revenit Marianei Daniela Székely, jurnalistă româncă, provenită din Beiuș, care a trăit și în Arad și apoi s-a mutat în Bichișceaba, iar vreme de 16 ani a realizat emisiuni de cultură și spiritualitate la radioul și televiziunea locală din Bichișceaba.
Programul manifestării a fost încheiat cu un frumos concert de colinde românești, interpretate de elevi de la Școala Generală și Liceul Românesc din Giula, sub îndrumarea învățătoarei Eva Sabău, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.