De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ziua municipiului Tecuci
În acest an se împlinesc 20 de ani de când, la propunerea Consiliului Local Tecuci şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost aşezat ca ocrotitor spiritual al municipiului Tecuci.
Sfântul Gheorghe este purtător de grijă şi rugător pentru toţi locuitorii oraşului şi a străjuit centrul municipiului de secole, întrucât biserica veche (catedrala) de aici avea acest hram. Evenimentele pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice prilejuite de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe au debutat încă din data de 15 aprilie când, la sediul Protopopiatului Tecuci, prin implicarea tuturor profesorilor de religie din municipiu, a fost organizat concursul „Să ne cunoaştem parohia şi slujitorii ei“. Acesta s-a adresat elevilor din şcolile şi liceele tecucene care, pe baza monografiilor parohiale, au prezentat, prin eseuri şi creaţii literare, principalele biserici din oraş, parohiile şi slujitorii din trecut, precum şi principalele repere ale vieţii bisericeşti şi culturale derulate la Tecuci cu secole în urmă.
A doua zi, la demisolul catedralei din municipiu, elevii şi tinerii înscrişi în proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ au participat la un concurs de şah, sub coordonarea şi supravegherea unor profesori şi instructori calificaţi. În preajma slăvitului praznic al Învierii Domnului, peste 100 de familii cu nevoi speciale aflate în evidenţele parohiei au fost sprijinite cu fructe, alimente şi daruri de suflet, pentru sporirea bucuriei pascale şi întărirea comuniunii între credincioşi.
Cu trei zile înainte de hramul catedralei, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Iachint de Vicina“ a oferit celor 27 de copii cu dizabilităţi de la Centrul de îngrijire a copiilor cu handicap „Salvaţi copiii!“ din Tecuci daruri pascale, alimente, dulciuri, obiecte de igienă personală şi alte articole necesare îngrijirii lor.
Programul liturgic dedicat sărbătorii Sfântului Gheorghe a debutat în ajun prin oficierea slujbei Vecerniei unite cu Litia. În ziua hramului, slujitorii Sfintelor Altare din această parte a eparhiei, împreună cu credincioşii şi oficialităţile locale, judeţene şi centrale, s-au aflat în comuniune de rugăciune cu ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, la slujba Sfintei Liturghii, oficiată în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Iachint de Vicina“ din municipiu.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de cântăreţi bisericeşti din municipiu, împreună cu tineri şi copii, participanţi la marea sărbătoare, îmbrăcaţi în haine populare, implicaţi în proiectul naţional „Hristos împărtăşit copiilor“.
La finalul Sfintei Liturghii, au fost premiaţi elevii participanţi la faza judeţeană a olimpiadei de religie care s-au clasat pe locurile fruntaşe în această competiţie, dar şi elevii câştigători ai concursului „Să ne cunoaştem parohia şi slujitorii ei“, organizat de Protopopiatul Tecuci în cooperare cu profesorii de religie. Pe lângă premiile acordate, participanţilor le-a fost acordată şi Diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri“ a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Adresându-se celor prezenţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a arătat că „la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, ocrotitorul catedralei şi al municipiului Tecuci, am prezentat un buchet frumos de flori adunate din câmpia educaţiei din zona de sud a Moldovei - mulţimea tinerilor care au cântat la Sfânta Liturghie, îmbrăcaţi în autenticul port popular, dar şi tinerii performanţi la olimpiada de religie şi la concursul «Să ne cunoaştem parohia şi slujitorii ei!»“. La final, prin grija şi implicarea membrilor organismelor parohiale, credincioşilor prezenţi le-au fost oferite ouă roşii şi alimente tradiţionale.
După oficierea Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba de binecuvântare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu“ din Tecuci, care a trecut prin ample lucrări de consolidare, reabilitare şi reamenajare. La inaugurare au participat renumiţi profesori şi oameni de cultură, directori de instituţii muzeale din Galaţi, Brăila, Tulcea, Focşani şi Bârlad, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.
În cadrul evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a primit o plachetă omagială pentru promovarea valorilor spirituale şi culturale româneşti. Parte a acestei festivităţi a constituit-o şi lansarea volumului „Pe meridianele criticii literare“ a prof. Vasile Ghica din Tecuci.
Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştină oferită elevilor şi tinerilor participanţi la olimpiada de religie şi la celelalte concursuri şcolare şi tematice organizate cu acest prilej.