Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ziua Naţională a României sărbătorită în Transilvania
Transilvănenii au sărbătorit Ziua Naţională a României prin ample manifestări religioase, militare şi culturale, care au evocat momentul culminant al împlinirii visului de secole, cel al realizării României Mari, la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.
Mii de oameni au participat, la Alba Iulia, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naţionale. Cu această ocazie, la Catedrala Reîntregirii din oraşul Marii Uniri a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Momentul de mare înălţare sufletească şi de bucurie sfântă a fost urmat de o slujbă de Te Deum, în cadrul căreia cei doi ierarhi au adus laudă lui Dumnezeu şi au mulţumit pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului român şi pentru darurile cu care El a înzestrat neamul românesc şi pământul nostru strămoşesc.
În cuvântul rostit la acest moment aniversar, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Se cuvine să fim recunoscători Bunului Dumnezeu, Care ne-a aşezat aici, în acest paradis etnic. Suntem singurii care, de două mii de ani, nu ne-am clintit şi toţi vecinii noştri ne-au găsit în aceste ţinuturi. Suntem singurii care nu ne-am inventat şi n-am împrumutat credinţa, ci Dumnezeu ne-a plămădit ca popor creştin, trimiţându-l pe pământul Daciei pe Sfântul Apostol Andrei. La această sărbătoare naţională, să-I mulţumim Celui-Preaînalt, în biserici şi mănăstiri, pentru modul providenţial în care a lucrat în sânul Neamului românesc. Datori suntem să ne ridicăm la acea simţire înaltă care a însufleţit pe bravii noştri înaintaşi ce ne-au lăsat o scumpă moştenire: România întregită. Trăiască România Mare! Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta!“.
Slujbă arhierească şi Te-Deum la Cluj-Napoca
Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca de către Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul cuvântului de învăţătură, ierarhul a amintit de cele zece porunci primite de Moise de la Dumnezeu, pe muntele Sinai, pe când conducea poporul lui Israel din robia egipteană înspre libertatea pământului făgăduinţei. IPS Părinte Andrei i-a îndemnat pe credincioşi să împlinească cele zece porunci, pentru că ascultarea lor este mântuitoare: „Cele 10 porunci ni le-a dat Dumnezeu nu să filosofăm asupra lor, ci să le împlinim. Nu filosofarea despre porunci, ci împlinirea lor este mântuitoare. «Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău», aceasta este marea şi întâia poruncă. A doua, la fel ca aceasta este: «Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi». În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Prorocii. Dumnezeu este ascuns în poruncile Lui, iar cel ce împlineşte poruncile lui Dumnezeu, Îl află pe El“.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de Te-Deum, fiind pomeniţi eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea naţională a românilor în 1918. Cu acest prilej s-au înălţat rugăciuni pentru toţi cei ce şi-au dat viaţa pentru întregirea neamului românesc. La finalul slujbei de mulţumire, IPS Mitropolit Andrei a ţinut un cuvânt duhovnicesc intitulat: „Dragostea faţă de România şi viitorul ei“. Cu acest prilej, ierarhul a făcut un apel către autorităţi să ajute tineretul ţării pentru a nu mai pleca în străinătate: „România este maica noastră frumoasă şi bună, chiar dacă este săracă şi chiar dacă are probleme. Fiii adevăraţi nu o pot dispreţui şi neglija şi cu atât mai mult nu o pot abandona. Este adevărat, în acelaşi timp, că şi o mamă iubitoare are grijă, cât poate, de copiii ei. De aceea facem insistentă cerere, cu stăruinţă, către cei ce ocupă funcţii cu răspundere în România, să se gândească la tineretul acestei ţări. Este nevoie de locuri de muncă. Prea mulţi tineri inteligenţi, cu putere creatoare şi care doresc să facă ceva pleacă din ţară. Ne împuţinăm şi îmbătrânim“.
Programul Zilei Naţionale a continuat cu o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu din Piaţa „Avram Iancu“, urmată de o paradă la care au participat 250 de militari şi personal de la Ministerul Afacerilor Interne, Jandarmerie, Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale. Au fost prezente aproximativ 40 de maşini de luptă şi de intervenţie. Ziua a continuat cu numeroase manifestări, precum scenete, spectacole folclorice, concerte, iar seara s-a aprins iluminatul festiv de sărbători, apoi a avut loc retragerea cu torţe, în centrul oraşului şi un spectacol de artificii.
Sărbătoarea bihorenilor
De Ziua Naţională, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a participat la Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, unde s-au înălţat rugăciuni pentru eroii neamului românesc din toate timpurile şi din toate locurile şi a fost săvârşită slujba de Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale a României, mulţumindu-se Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate de-a lungul vremii peste poporul român.
Apoi, ierarhul Oradiei a luat parte la ceremonialul religios-militar desfăşurat în prezenţa oficialităţilor locale şi centrale şi a peste 10.000 de orădeni, în Piaţa Unirii din centrul oraşului. Manifestarea a început cu o slujbă de Te Deum oficiată de preoţii capelani care activează în cadrul structurilor militare ale Garnizoanei Oradea, răspunsurile fiind date de Corul „Diacon Nicolae Firu“, al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea. Au urmat discursuri rostite de Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor, şi de prof. dr. Viorel Faur, care au evocat importanţa şi semnificaţiile Zilei Naţionale a României, fiind subliniat aportul consistent al românilor bihoreni la înfăptuirea Marii Uniri. Prefectul judeţului a înmânat diplome de excelenţă şi un steag tricolor unor bihoreni care, prin profesionalismul lor, au avut rezultate remarcabile în activitate, dând dovadă de altruism şi spirit civic în situaţii de urgenţă. Manifestarea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, precum şi de parada militară la care au luat parte sute de militari, poliţişti, pompieri, jandarmi şi angajaţi ai structurilor militare şi civile de intervenţie, dotaţi cu echipamente, maşini şi autospeciale, urmată de parada elevilor de la unităţile de învăţământ din Oradea.
Slujire arhierească la Catedrala din Zalău
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor de la Catedrala episcopală „Înălţarea Domnului“ din Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. Cu această ocazie a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Romita, Protopopiatul Zalău, pe diaconul Cristian Ianchiş. Apoi, ierarhul alături de preoţii şi diaconii din sobor au săvârşit o slujbă de Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale. După rostirea cuvântului de învăţătură, toţi cei prezenţi, clerici şi credincioşi, au ieşit în curtea catedralei, unde a fost dezvelit şi sfinţit bustul marelui părinte Arsenie Boca.
Cuvântul de învăţătură rostit de PS Episcop Petroniu s-a intitulat „Personalităţi de excepţie, cârmuitori ai poporului român“, fiind amintite personalităţile de excepţie ale neamului, sfinţi, precum şi mari conducători de oşti şi ţară.
„Numai datorită purtării de grijă a lui Dumnezeu şi prin strădaniile lor neobosite suntem păstrători ai credinţei celei adevărate şi mântuitoare şi comunicăm astăzi între noi în dulcele grai românesc, fără a ne teme că vom fi prigoniţi pentru aceasta, cum din nefericire de prea multe ori s-a întâmplat în trecutul zbuciumat al poporului nostru“, a spus PS Petroniu. A fost prezentată, apoi, viaţa şi activitatea părintelui Arsenie Boca, unul dintre marii duhovnici ai neamului.
Ziua naţională la Sibiu
Ziua Naţională a fost sărbătorită la Sibiu prin ample manifestări, care au debutat la Catedrala mitropolitană cu Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Credincioşii au participat în număr mare la slujba religioasă şi au primit Sfânta Împărtăşanie.
După Sfânta Liturghie, a avut loc o ceremonie militară în centrul oraşului, festivitate încheiată cu depunerea de coroane de flori. La eveniment a participat PS Andrei Făgărăşanul, prefectul Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, rectorul Academiei Forţelor Terestre şi comandantul Garnizoanei Sibiu, generalul Ghiţă Bârsan, ofiţeri, militari, politicieni şi sute de sibieni.
„Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit şi anul acesta să ajungem la marea sărbătoare de la 1 decembrie, când cler şi popor ne-am rugat pentru odihna tuturor ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă. Mulţumim comandanţilor de la unităţile militare ale Garnizoanei Sibiu pentru această frumoasă manifestare românească“, a spus PS Episcop Andrei Făgărăşanul.
Manifestările au continuat cu o paradă militară pe Bulevardul „Corneliu Coposu“, iar cei prezenţi au avut posibilitatea să admire defilarea a peste 1000 de militari, a maşinilor de luptă şi a altor elemente de tehnică militară folosite şi în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost prezent în Parohia „Sfântul Lazăr“ din Cluj-Napoca unde a oficiat Sfânta Liturghie. În cadrul cuvântului de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre iubirea desăvârşită a lui Dumnezeu pentru oameni şi despre păzirea poruncilor Lui.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a liturghisit şi a predicat în Biserica „Sfântul Apostol Andrei“ din Baia Mare, apoi a săvârşit slujba de Te-Deum la Statuia Ostaşului Român din Parcul Municipal şi a participat la festivităţile oficiale organizate de autorităţile judeţene şi locale cu ocazia Zilei Naţionale a României.
Manifestări în oraşele transilvane
La Bistriţa a avut loc un ceremonial militar-religios, în piaţa centrală, la statuia poetului naţional Andrei Mureşanu. Oficialităţile au depus coroane şi jerbe de flori la statuia celui care a scris imnul României. A urmat o paradă militară, la care au participat sute de militari, poliţişti, pompieri, jandarmi şi angajaţi ai Penitenciarului Bistriţa, dotaţi cu echipamente, maşini şi autospeciale. Ansamblul „Dor românesc“ a susţinut un recital, iar seara au avut loc mai multe manifestări, precum retragerea cu torţe şi un spectacol în Piaţa Centrală.
Elevii şi cadrele didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea au organizat mai multe evenimente desfăşurate pe parcursul câtorva zile, dedicate prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, precum şi Zilei Naţionale. Pe 28 noiembrie s-a desfăşurat un concurs de cultură generală, cu tematică specifică, la care au participat mai multe echipaje de elevi din clasele de gimnaziu. Pe 29 noiembrie, în cele două paraclise ale liceului s-a săvârşit Sfânta Liturghie, după care a urmat slujba de Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale a României, săvârşită în avans, pentru ca un număr cât mai mare de copii să fie prezenţi la acest eveniment. Apoi a urmat un program cultural-artistic în prezenţa elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ şi de la Colegiul Economic „Partenie Cosma“ din Oradea, însoţiţi de profesorii lor, şcoli cu care Liceul Ortodox are parteneriate educaţionale.
Oaspeţii au fost primiţi în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana“, unde pr. prof. Dorel Leucea, directorul adjunct al liceului, le-a vorbit despre istoricul instituţiei. Apoi, doi elevi au prezentat viaţa şi activitatea episcopului Roman Ciorogariu al Oradiei, patronul spiritual al şcolii şi, în acelaşi timp, ctitor al învăţământului teologic ortodox bihorean, moment urmat de recitaluri de poezii, colinde şi cântece patriotice. În acelaşi cadru s-a făcut premierea câştigătorilor concursului de cultură generală desfăşurat în ziua precedentă şi a fost evocată semnificaţia zilelor sărbătorite. Programul zilei s-a încheiat cu o expoziţie de lucrări referitoare la Roman Ciorogariu.
Pe 30 noiembrie, a fost săvârşită Sfânta Liturghie în cele două paraclise ale şcolii, iar duminică, 1 decembrie, elevii şi cadrele didactice au participat, în centrul municipiului, la festivităţile religioase şi militare organizate de municipalitate cu ocazia Zilei Naţionale. Un grup de elevi ai liceului, îmbrăcaţi în costume populare româneşti, au participat la parada unităţilor de învăţământ din Oradea, care a succedat impresionantei parade militare.
Ziua Naţională în judeţul Sibiu
Cei 95 de ani trecuţi de la Marea Unire, au fost sărbătoriţi la Nou Român şi Tălmaciu, judeţul Sibiu prin slujbe religioase, festivaluri şi concerte de colinde şi alte manifestări tradiţionale. La Parohia Nou Român, Protopopiatul Avrig, a avut loc cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, organizat de Complexul Naţional Muzeal Astra. După Sfânta Liturghie, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ au fost primite ansamblurile „Vasile Lucaciu“ Şişeşti, judeţul Maramureş, „Căiuţii din Balcani“, judeţul Bacău, şi Corul parohial de la Arpaşu de Sus, judeţul Sibiu. Grupa de copii de la grădiniţa din sat, coordonată de educatoarea Mihaela Nanaşi, Ceata de Feciori şi Corul de copii de la Centrul Cultural Educaţional pentru Copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei“ din Nou Român au cântat colinde, iar apoi alaiul a pornit pe uliţele satului către Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa“, filială a Muzeului Astra din Sibiu, unde a avut loc un amplu şi frumos program artistic. În final, toţi cei prezenţi, ardeleni, moldoveni, maramureşeni şi dobrogeni s-au prins într-o mare horă a unirii.
Cu prilejul Zilei naţionale a României, la iniţiativa parohului Ilie Gusan, la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Tălmaciu, judeţul Sibiu, au avut loc mai multe manifestări care au debutat cu Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu. Manifestările au inclus sfinţirea troiţei din incinta bisericii de către un sobor de preoţi condus de protopopul de Avrig, Vasile Gafton, şi de protopopul de Sălişte, Ioan Ciocan. A urmat un concert de colinde şi cântece patriotice interpretate de Grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“, corul Bisericii „Înălţarea Domnului“ din Sălişte, dirijat de pr. Ioan Ciocan, corul „Datina din Avrig“ şi corul parohial din Tălmaciu. La final, pr. Ilie Gusan a mulţumit tuturor celor prezenţi la acest eveniment şi a înmânat diplome de participare.
Manifestare creştină şi românească la Baciu
Cercul preoţesc Baciu din Protopopiatul Cluj I s-a reunit, după Sfânta Liturghie, în Biserica „Sfânta Treime“ din Baciu, judeţul Cluj, pentru a săvârşi un Te Deum cu ocazia Zilei Naţionale. La slujbă au fost prezenţi primarul comunei, Ioan Mureşan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, autorităţi locale, personalităţi marcante ale comunităţii şi numeroşi credincioşi veniţi special pentru acest eveniment, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în straie populare. Iniţiativa i-a aparţinut conducătorului cercului preoţesc, pr. Dumitru Boca, paroh la Baciu I, iar la eveniment au participat preoţii Petreuş Ioan din Popeşti, Ciceu Vasile din Coruşu, Haţegan Petru din Suceagu, Perţa Vasile din Sălişte, Pripon Ionuţ din Parohia Baciu II şi Florin-Cătălin Ghiţ, preot slujitor la Parohia Baciu I.
După slujba de Te Deum, în cadrul căreia răspunsurile stranei au fost date de un grup coral de tineri basarabeni, studenţi la Teologie Ortodoxă şi la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, a urmat o alocuţiune rostită de pr. Dumitru Boca, în care a subliniat importanţa unităţii naţionale a tuturor românilor şi deschiderea arătată faţă de alte etnii, remarcând printre altele chiar prezenţa unor etnici maghiari la acest moment festiv. Cei prezenţi - autorităţi, preoţi şi credincioşi - au pornit în procesiune, din faţa bisericii, cu drapelul ţării în deschiderea coloanei, în ritmurile patriotice ale fanfarei, cu tricolorul la piept şi cu steaguri în mână, către primăria Comunei Baciu, unde s-a desfăşurat partea a doua a manifestării: discursurile oficialităţilor şi un program artistic cu cântece patriotice interpretate de corul bisericii „Sfânta Treime“ din Baciu, corul Şcolii Generale din Baciu şi grupul de studenţi basarabeni, oaspeţi ai organizatorilor.