Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ziua Naţională a României sărbătorită la Galaţi
Astăzi, 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în bisericile parohiale, mănăstirile şi în şcolile de teologie ortodoxă din Eparhia Dunării de Jos, a fost oficiată slujba de Te Deum în cadrul căreia au fost pomeniţi eroii jertfiţi pentru unitatea şi libertatea neamului românesc, precum şi personalităţile bisericeşti şi civile care au contribuit la înfăptuirea unităţii naţionale a românilor.
La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba de Te Deum la sărbătoarea Naţională a României a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Momentul liturgic şi naţional deopotrivă a reunit reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, militari din Garnizoana Galaţi, veterani de război şi alţi credincioşi.
În cuvântul de învăţătură adresat participanţilor la acest eveniment, Înalptreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a evidenţiat patriotismul înaintaşilor noştri, dublat de credinţa în Dumnezeu şi dragostea faţă de valorile naţionale.
Ierarhul Dunării de Jos a mai arătat că cel care a adus credinţa creştină în zona noastră este primul apostol al Domnului Hristos, Sfântul Andrei, iar Ziua Naţională reprezintă pentru gălăţeni şi o confirmare a faptului că oraşul Galaţi a fost primul municipiu din România care l-a primit ca ocrotitor pe Sfântul Andrei.
Evenimentul de la Catedrala Arhiepiscopală a fost prelungit la Monumentul Eroilor din Cimitirul „Eternitatea“ din Galaţi.
Aici, Fanfara „Valurile Dunării” a intonat imnul naţional al României, după care un sobor de preoţi din cadrul Protopopiatului Galaţi au săvârşit slujba Parastasului.
Ceremonialul dedicat Zilei Naţionale s-a încheiat la Galaţi cu depunerea de coroane de flori pentru eroii patriei.