Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Ziua naţională bisericească pentru pomenirea eroilor
În Biserica Ortodoxă s-a sărbătorit ieri praznicul Înălţării Domnului la cer întru slavă şi s-au săvârşit slujbe de pomenire pentru eroii care s-au jertfit pentru apărarea neamului şi a credinţei strămoşeşti. De asemenea, în multe lăcaşuri de cult s-a serbat şi hramul, aşa cum a fost şi la Biserica "Domniţa Bălaşa" din Capitală.
La sărbătoarea acestui lăcaş de cult, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a reliefat în cuvântul de învăţătură legătura dintre Învierea şi Înălţarea Domnului. În cele 40 de zile, Mântuitorul s-a arătat de mai multe ori ucenicilor pentru ca aceştia să se convingă de adevărul Învierii Sale, dar în acelaşi timp se şi ascundea, pentru a arăta că El nu mai aparţine lumii acesteia trecătoare în care a fost răstignit, ci El este viu întru viaţa cerească, spre care se înalţă şi unde ne pregăteşte cetate statornică în iubirea Preasfintei Treimi, fiindcă "Învierea şi Înălţarea Domnului ne arată viitorul nostru ultim, direcţia spre care ne îndreptăm, adică spre învierea cea de obşte şi spre slava noastră în iubirea şi slava Preasfintei Treimi. Această legătură dintre Înviere şi Înălţare, pe care ne-o arată Evanghelia după Luca, este temelia credinţei noastre. Însă mai este o legătură în Evanghelie, cea dintre Înălţarea lui Hristos Cel răstignit, înviat şi înălţat întru slavă şi făgăduinţa Tatălui, adică venirea Duhului Sfânt. Hristos se înalţă la ceruri pentru ca împreună cu Dumnezeu Tatăl să trimită ucenicilor Săi pe Preasfântul Duh, Cel de viaţă dătător şi sfinţitor. Duhul Sfânt nu vine înainte de Înălţarea Domnului la ceruri pentru ca să ne arate că El nu va transmite din ceruri altă viaţă, decât viaţa lui Hristos Cel răstignit, înviat şi preaslăvit. Prin trupul lui Hristos Cel răstignit, înviat şi înălţat întru slavă vine Duhul Sfânt în lume spre a constitui trupul Său tainic care este Biserica", a explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. "Aleşi vor fi doar cei care răspund chemării" O altă semnificaţie duhovnicească a pericopei evanghelice pe care a arătat-o Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este "taina cea mare a lui Dumnezeu" care sălăşluieşte de la botez în fiecare dintre noi, iar acum mântuirea depinde de răspunsul nostru liber. Sfântul Grigorie de Nyssa, comentând cuvintele Scripturii: "mulţi sunt chemaţi, dar puţini aleşi", spune: "toţi sunt chemaţi, iar aleşi vor fi doar cei care răspund chemării". După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a săvârşit şi slujba de pomenire a eroilor neamului, care a arătat de ce Sfântul Sinod al Bisericii noastre a rânduit ca Înălţarea Domnului să fie şi zi naţională bisericească pentru pomenirea eroilor: "Nu ne putem înălţa la ceruri şi nici nu ne putem înălţa în demnitate ca neam fără a trece prin iubire jertfelnică. Hristos nu S-a înălţat la ceruri decât după răstignire şi înviere", în acest fel şi eroii neamului şi-au dovedit iubirea lor jertfelnică. La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oferit Bisericii "Domniţa Bălaşa", Paraclis patriarhal, câteva cărţi de cult, iar credincioşilor, în semn de preţuire şi binecuvântare, o iconiţă.