Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ziua Naţională sărbătorită de timişoreni
Mii de timişoreni au participat joi, 1 Decembrie, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Anul acesta, cu prilejul aniversării a 93 de ani de la constituirea Statului naţional unitar român, în oraşul de pe Bega a fost organizat un spectacol cu totul deosebit.
La Timişoara, evenimentele închinate Zilei Naţionale a României au debutat de la ora 10:00, la Monumentul Ostaşului Român din Parcul Central. Numeroşi timişoreni de toate vârstele au participat la programul special din acest an organizat de oficialităţile locale şi judeţene. În deschidere a fost intonat Imnul de stat şi a fost oficiată slujba de Te Deum de către Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la Centrul eparhial şi de la Catedrala mitropolitană. Au urmat depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, iar de la ora 11:00 s-a desfăşurat parada militară pe Bulevardul Republicii, la care au participat 350 de militari. Între orele 12:15 şi 12:45, în Piaţa Victoriei a avut loc un spectacol artistic oferit de Palatul Copiilor şi a fost transmis mesajul pentru România, de Ziua Naţională, din partea Consiliului Judeţean al Elevilor Timiş. Între orele 12:45 şi 18:00, tot în Piaţa Victoriei au răsunat concerte de fanfară susţinute de Muzica Militară a Garnizoanei Timişoara şi au avut loc spectacole ale Ansamblului Banatul, Ansamblului "Timişul" şi un concert de muzică rock oferit de formaţiile Vest, Chiroptera, Amala şi Adi Barar Band. În continuare, de la ora 17:00 s-a deschis Târgul de Crăciun şi a fost aprins iluminatul public ornamental. Întregul program s-a încheiat la ora 19:00, cu o retragere cu torţe pe traseul Garnizoana Militară - Primăria Timişoara - Mitropolia Banatului - Palatul Administrativ - Piaţa Victoriei. Ziua de 1 Decembrie sărbătoreşte lupta românilor pentru intergritatea statală. În 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de oameni din toate părţile Ardealului şi Banatului, adoptă Rezoluţia ce consfinţeşte Unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) cu România.