În ziua următoare praznicului Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, înconjurat de un ales sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Sfânta Evanghelie citită și le‑a vorbit celor prezenți despre cum trebuie trăit creștinește Crăciunul.
Ziua Naţională serbată în capitala Banatului
Ca în fiecare an, mii de timişoreni de toate vârstele au participat la evenimentele prilejuite de Ziua Naţională a României, organizate de autorităţile locale şi judeţene în oraşul de pe Bega.
La cea de-a 94-a aniversare de la constituirea României Mari, în capitala Banatului s-au desfăşurat o serie de evenimente la care au participat oficialităţi ale oraşului, reprezentanţi ai administraţiei publice naţionale, judeţene şi locale, veterani de război, reprezentanţi ai mai multor garnizoane militare, dar şi numeroşi timişoreni. Manifestările au debutat în faţa Prefecturii Judeţului Timiş şi a Consiliului Judeţean, pe Bulevardul Revoluţiei din Decembrie 1989. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, în debutul programului, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a oficiat slujba de pomenire a eroilor neamului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la Catedrala mitropolitană. Manifestarea a cuprins alocuţiuni din partea oficialităţilor prezente, precum şi tradiţionala paradă militară, la care au participat toate componentele sistemului naţional de apărare: Ministerul Apărării Naţionale prin Brigada 18 Infanterie Banat, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul Român de Informaţii şi Poliţia. Semnificaţii istorice 1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează astfel lupta românilor transilvăneni pentru unitate naţională şi marchează momentul constituirii României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15/28 noiembrie 1918).